crocens napisał(a):z grzaniem jest często taki problem. Zastanów się gdzie leci ciepłe powietrze... potem zastanów się, gdzie klima zasysa powietrza i gdzie ma czujnik temperatury. A na końcu przypomnij sobie, gdzie wiało ciepłe powietrze, jakie było ustawienie piórek kierunkowych...
Chodzi ci o to że mieli cały czas tym samym powietrzem bo ciepłe idzie do góry?
Piszesz że często jest taki problem - ale w sensie że urządzenia nie wiedzą jaka jest faktycznie temperatura bo im na górze jest ciepło, czy w sensie że inwertery potrafią tak dziwnie (jak dla mnie pracować)
Też o tym myślałem - że gradient temperatury. Testowałem w różnych ustawieniach, w swingu, w nadmuchu maksymalnie w pionie, w poziomie. Pomieszczenia mam obszerne - ok 40m2 i wysokie - 3m. Mało tego - jedne i drugie mają otwarte drzwi na korytaż gdzie jest zimno. Jak dmuchają (teraz już dwa zestawy) to ciepło jest w całym pomieszczeniu(potrzebują może z 10-15 minut żeby wskazać 25 st (przy powiedzmy 21-22 początkowo) do pół godziny żeby pokazać 28, jak przestają - całość wychładza się równomiernie. Termometr mogę położyć gdziebądź - wszędzie te same wskazania. U teściowej mam 900O BTU on/offa, tyż elty tylk z szybkozłączką - w ogóle pierwszy jaki montowałem, jakoś mu to zwisa jak jest nadmuch. Grzeje, chłodzi, zwalnia wentylator wewnętrzny, jednostka zew się wyłącza, załącza - nikt poza mną tego nie zauważa, bo jest po prostu komfortowo... To samo Mitsubishi ze stolarni - ale masz rację - jak jest już porządnie zimno (poniżej zera) daje się zauważyć że klimom pod sufitem jest zdecydowanie cieplej niż moim nogom.
Z własnej ciekawości właśnie położyłem termometr na jednej z jednostek - po przeciwnej stronie całej tej grzejącej elektroniki. Jest na nim 22. Na wyświetlaczu 26, zobaczymy za 5 minut czy się coś zmieni
Tryb inwerterowy (jak to dla siebie nazywam) raz włączył mi się właśnie w momencie kiedy siedzieliśsmy sobie wieczorem przy winku, i znajoma poprosiła żebym dał nadmuch wyżej bo coś jej tam dmuchało i nei było komfortowo, więc kierownice strumienia do poziomu - czyli dmuchał w samej górze, i jakoś mu było całkowicie ok.
Tylko że to raz na dwa - 3 tygodnie sie zdarza.
Tymczasem - na temometrze 22, na wyświetlaczu klimy 26 - nie dziwię się - tam jest całkiem ciepło, całość stoi a ja zaraz ubiorę bluzę bo zaczyna być zimno (jestem ciepłolubny żeby nie było). W drugim wyciągnąłem właśnie czujnik temperatury poza gorący punkt, temperatura na wyświetlaczu spadła do 25, wystartował. (23 na pilocie....).
Chyba niestety nie tu tkwi problem, ale jeszcze poobserwuje i dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam!
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY