Już miałem pisać, że to iż jestem akurat niedysponowany i boje się pisać na forum, żebym się nie musiał jutro wstydzić, nie oznacza że nie odpuszczę tematu... bo to co przeczytałem zburzyło mój dotychczasowy światopogląd, a wręcz wywróciło świat do góry nogami... zastanawiałem sie kiedyś czemu nieraz 80uF jest 3 razy mniejszy od 40uF, ale wniosek chyba był taki, że te wielkie krowy to tańsze w produkcji chińskie badziewie... czy jakoś tak to sobie po chłopsku wytłumaczyłem... czyli wszystko jest ok: kondensator to kondensator, a czy zwany rozruchowym czy pracy, to tylo zależy od tego czy wytrzyma pracę ciągła. To że nie jest to zaznaczone na samym kondensatorze jaki czas wytrzyma (czyli że będzie można zdecydować czy to rozruchowy bo kilka sekund da radę, czy też da radę i może pracować na stałe)... teraz się zastanawiam, czy poza pojemnością - co wiadome i dopuszczalnym napięciem (ze sporym zapasem z tego co zauważyłem) nie powinien mieć określonego max obciążenia - tylko teraz kolejny temat gdy kondensator sie już naładuje przestaje przesuwać prąd, co za tym idzie w obwodzie jest przerwa, czyli uzwojenie rozruchowe pracuje dłużej niż na rozruchu realizowanym w inny sposób... czyli poza prądem powinien byc określony czas... i pewnie okaże się że da się to policzyć... ale jakoś na to liczenie nie bardzo widzę czas i miejsce, jak trzeba sprężarkę odpalić a ludzie patrzą na ręce... więc albo opisać w warsztacie, albo mieć tyle kondensatorów pracy by można było odpalić każdą sprężarkę... a wiadomo się starzeją... czyli jak zawsze nie opłaca się mieć tylko kupić, ale nie zawsze jest gdzie... gdybym tak chciał zapakować auto takimi i innymi duperelami, to się może okazać że to co wozi rury 3m się nie nadaje ^^ nikt nie mówił że będzie łatwo, ale żeby śmieci i duperele kosztowały... no właśnie ile? ile bym nie miał to wydam na narzędzia i "kiedyś się przyda", a konkurencja: tu postuka, tam zwatuje... panie koniec, trzeba nowy... i zarobi wiecej jak ja
płakać się chce nieraz ^^ ale do cond wracając to powinny być jakoś oznaczone... a do tego że kond się naładował do 280 to skandal, że taki syf po kablach śmiga... 230 +-10% a nie 280... jak dla mnie to moze byc jedna z przyczyn
jak napisałem głupoty to mnie poprawić, żebym i ja i inni czytający się uczyli głupot...
Amerykanie mają taki uniwersalny z ilomaś wyjściami i można poskładać, czy szergowo, czy równolegle... nie pamiętam na którymś z filmików tego kolesia widziałem:
http://www.youtube.com/user/DrZarkloff zresztą polecam wszytskim... dziadek się nudzi i trochę gadżeciarz, ale widać że to lubi i ma pojęcie
ja go lubię ^^
Do podłączeń sprężarek polecam stronke http://www.youtube.com/user/DrZarkloff kibiców legii, nie to że ją odkrył, bo mam te schematy pokserowane z kserówek, kserówek... stara szkoła, ale tekst i opis ciekawy i o azocie sporo^^ azot ważny !!!
Kończe me wypociny, jutro sie bede martwił ^^ wiadomo
płakać się chce nieraz ^^ ale do cond wracając to powinny być jakoś oznaczone... a do tego że kond się naładował do 280 to skandal, że taki syf po kablach śmiga... 230 +-10% a nie 280... jak dla mnie to moze byc jedna z przyczynjak napisałem głupoty to mnie poprawić, żebym i ja i inni czytający się uczyli głupot...
Amerykanie mają taki uniwersalny z ilomaś wyjściami i można poskładać, czy szergowo, czy równolegle... nie pamiętam na którymś z filmików tego kolesia widziałem:
http://www.youtube.com/user/DrZarkloff zresztą polecam wszytskim... dziadek się nudzi i trochę gadżeciarz, ale widać że to lubi i ma pojęcie
ja go lubię ^^Do podłączeń sprężarek polecam stronke http://www.youtube.com/user/DrZarkloff kibiców legii, nie to że ją odkrył, bo mam te schematy pokserowane z kserówek, kserówek... stara szkoła, ale tekst i opis ciekawy i o azocie sporo^^ azot ważny !!!
Kończe me wypociny, jutro sie bede martwił ^^ wiadomo
NO
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY