Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat komory chłodniczej - praca wentylatora skraplacza

59 Odpowiedzi, 69003 Wyświetleń

wit

2011-11-23, 18:28:57
Top użytkownik
dobra to i ja się wtrącę -choć na temat było już kilkakrotnie... dobrze tłumaczy to Kolega Crocens... ja dodam -może niektórym będzie łatwiej zrozumieć...
.
wzrost ciśnienia skraplania -poprzez zmniejszenie obrotów wiatraka -lub wyłączenie wiatraka/wiatraków -w zakresie poprawnej pracy elementów układu ZAWSZE powoduje spadek wydajności chłodniczej układu jako całości. sprężarka ma mniejszą wydajność chłodniczą -i jednocześnie większy pobór prądu...
a skraplacz ma mniejszą wydajność -bo spadł współczynnik wymiany K -wskutek zwolnienia/wyłączenia wiatraków.

Kilka osób myli przyczynę ze skutkiem. Wydajność skraplacza -w tym przypadku -nie zmienia się z powodu zmiany temperatury skraplania -lecz z powodu wyłączenia wiatraków spada współczynnik wymiany i wydajność -i w wyniku mniejszej wydajności skraplacza -rośnie ciśnienie skraplania -co z kolei powoduje spadek wydajności sprężarki... i układu.

spadek ciśnienia skraplania -w zakresie poprawnej pracy elementów - spadek uzyskany poprzez większy skraplacz -szybsze obroty wiatraków -powoduje wzrost wydajności układu. tak wynika z zasad pracy sprężarek, termodynamiki, dtr-ek programów doboru itd...

ciśnienie skraplania spada -rośnie przechłodzenie -wydajność układu ROŚNIE.

ROŚNIE do momentu kiedy zawór TZR (lub inny rozprężny) mówi -za mało mam żreć -wiec ja to piuerwiastkuję -dalej pracować nie zamierzam

-albo popracuje sobie odpoczynkowo -stosownie do tego, że żarcia (ciueczy) mam mało -to mało zrobię mało przepuszczę...
-wtedy -wadliwie pracujący -poza zakresem doboru -zawór rozprężny daje za mało cieczy -wiec spada i ciśnienie odparowania i wykorzystywana część parownika -i gwałtownie wydajność. nie wskutek bezpośredniego wpływu ciśnienia skraplania -ale wskutek awarii -warunków pracy poza dopuszczalnymi dla konkretnego zaworu rozprężnego i jego dyszy.

robiłem komory szybkiego zamrażania mięsa... gdzie układ na r404 pracował prawidłowo przy 5-6 bar skraplania... -i miał wydajność ZDECYDOWANIE wyższą niż przy 14 bar. a wiatraki skraplacza startowały przy 8 barach... kwestia "specyfiki" układu.

PS. oczywiście -jeśli rośnie ciśnienie skraplania -jako efekt zwieszonej wydajności sprężarek -np włączenia kolejnej sprężarki w grupie POWERPACK -a wiatraki gonią sobie normalnie -to rośnie też wydajność skraplacza...
ale to inny przypadek tutaj pra przyczyną jest wzrost wydajności sprężarek -włączenie kolejnej maszyny -lub kolejnej grupy cylindrów - co powoduje wzrost ilości tłoczonego czynnika -i wzrost ciśnienia -co jest przyczyną wzrostu temperatury/ciśnienia skraplania -a skutkiem jest zwiększona wydajność istniejącego skraplacza -kompensująca ten wzrost wydajności.

nie mylić przyczyn... ze skutkami.
dostał w łeb i upadł... czy upadł i uderzył łbem?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa