Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat komory chłodniczej - praca wentylatora skraplacza

59 Odpowiedzi, 63050 Wyświetleń

wit

2011-11-23, 19:53:32
Top użytkownik
troszkę się bałem... - okolice zera skraplanie...
-dlatego "skoczki" (presostaty) wentylatorów ustawiłem wyżej -na 8 bar... i niby tyle lub powyżej skraplanie powinno się utrzymywać... chyba, że jest -25*C i wiatr dmuchający wprost na skraplacz... to i bez wiatraków skraplanie spada... skraplacze są duże.

koperta...
cóż z lewej -ograniczenie ,że za niskie odparowanie to brak chłodzenia uzwojeń silnika.
z prawej -za wysokie odparowanie -to silnik przeciążany...
z góry -zarówno przeciążony silnik jak i mechaniczne przeciążenie układów korbowodowych...

-wszystkie powyższe kryteria oczywiście są powiązane ze sobą...

ale od dołu -nie ma jakiegoś ostrego kryterium. producenci zazwyczaj rysują dolną poziomą linię koperty na +20*C -jako temp odpowiadającą ciśnieniu cieczy zapewniającemu stabilność TZR -i nawet nie zastawiają się czy można niżej...
według mnie "za małe obciążenie" i mechaniczne i silnika raczej nie powinno być problemem... jedynie nie jest optymalne względem poboru prądu...

-no i pewnym ryzykiem jest zbytnie przechłodzenie korpusu sprężarki i oleju... -ale te agregaty są w pomieszczeniu a jedynie skraplacze na dachu... trzeba pilnować grzałek oleju.

no i producenci jednak zestawiają sprężarki w układy dwustopniowe -gdzie dolny stopień idzie na niskich tłoczeniach... -więc przyjąłem ,że okresowo może być niskie skraplanie...

koperta troszkę naciągana... -kiedyś dawno dawno temu projektowałem płytę zaworową sprężarki oraz układ korbowy... może troszkę za mało się do tematu przykładałem... zaliczyć trzeba było... -jednak -troszkę wyczucia pozostało...

w każdym razie -układ goni -jak dotąd -bezawaryjnie . A sprężarki dają "200% możliwości" ... Wink
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa