Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat komory chłodniczej - praca wentylatora skraplacza

59 Odpowiedzi, 63048 Wyświetleń

jack63

2011-11-24, 14:36:18
Zaawansowany użytkownik
crocens Tak gwoli wyjaśnienia. Uważam że nie popełniłem dużego błędu. Mało tego moje wywody tylko potwierdzają Wasze wyjaśnienia. Zrobiłem to celowo patrząc z innej strony.
Napisałem: "Suma sumarum moc dysponowana skraplacza rośnie 7 X." A nie moc/wydajność skraplacza. Chodziło mi o to że w zimie do tego samego skraplacza można by "podłączyć" resztę układu chłodniczego o mocy chłodniczej cirka 7 X większej. To jest konstrukcja logiczna a nie rzeczywiste urządzenie, ponieważ takie podłączenie nie jest z innych względów możliwe. Średnice orurowań itd itp.
Dalej wywód jest chyba logicznie zrozumiały. Nie wnikałem w zawiłości które ty opisałeś bardzo dokładnie. Chodziło mi tylko o sam sens regulacji wydajności wentylatorów. Sam wzorek może być podstawą do stworzenia algorytmu sterowania wentylatorami w celu dopasowania ilości odbieranego ciepła do ilości ciepła dostarczanego ze sprężarki. Uważam że ta metoda jest lepsza niż "naginanie" koperty z ryzykiem uszkodzenia sprężarki.
To że regulacja jest konieczna nie ulega wątpliwości. Bardziej interesuje mnie jak najlepiej ją zrealizować.
Proponowane pastylki pachną mi PRLem. Presostaty i praca on/off wentylatora też nie wygląda ciekawie.
Jakie są twoje propozycje?
Na koniec pytanie: A co zrobić z agregatem skraplającym który musi pracować od -20 do +30 oC?
Takie warunki ma opisywany przeze mnie agregat komory chłodniczej. Po prostu stoi "pod chmurką ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-24, 14:36:41 przez jack63.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa