Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat komory chłodniczej - praca wentylatora skraplacza

59 Odpowiedzi, 68917 Wyświetleń

jack63

2011-11-24, 14:36:18
Zaawansowany użytkownik
crocens Tak gwoli wyjaśnienia. Uważam że nie popełniłem dużego błędu. Mało tego moje wywody tylko potwierdzają Wasze wyjaśnienia. Zrobiłem to celowo patrząc z innej strony.
Napisałem: "Suma sumarum moc dysponowana skraplacza rośnie 7 X." A nie moc/wydajność skraplacza. Chodziło mi o to że w zimie do tego samego skraplacza można by "podłączyć" resztę układu chłodniczego o mocy chłodniczej cirka 7 X większej. To jest konstrukcja logiczna a nie rzeczywiste urządzenie, ponieważ takie podłączenie nie jest z innych względów możliwe. Średnice orurowań itd itp.
Dalej wywód jest chyba logicznie zrozumiały. Nie wnikałem w zawiłości które ty opisałeś bardzo dokładnie. Chodziło mi tylko o sam sens regulacji wydajności wentylatorów. Sam wzorek może być podstawą do stworzenia algorytmu sterowania wentylatorami w celu dopasowania ilości odbieranego ciepła do ilości ciepła dostarczanego ze sprężarki. Uważam że ta metoda jest lepsza niż "naginanie" koperty z ryzykiem uszkodzenia sprężarki.
To że regulacja jest konieczna nie ulega wątpliwości. Bardziej interesuje mnie jak najlepiej ją zrealizować.
Proponowane pastylki pachną mi PRLem. Presostaty i praca on/off wentylatora też nie wygląda ciekawie.
Jakie są twoje propozycje?
Na koniec pytanie: A co zrobić z agregatem skraplającym który musi pracować od -20 do +30 oC?
Takie warunki ma opisywany przeze mnie agregat komory chłodniczej. Po prostu stoi "pod chmurką ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-24, 14:36:41 przez jack63.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa