wit napisał(a):jakimś przypadkiem to jest podobno forum branżowe i to forum fachowe...
Kolego jest to twój pierwszy post -a pytasz o rzeczy rodem z przedszkola chłodniczego...
wybacz -ale to tak jakbyś wszedł na forum dla mechaników samochodowych i spytał czy do silnika możesz nalać wody -bo nie widzisz kroćca z napisem olej...
ewentualnie spytał na forum dla mechaników samochodowych czy dizla tankujemy ropa czy benzyną.
ja spytam -jakie masz doświadczenie z chłodnictwem? bo pytanie sugeruje, że żadnego... -wtedy poradzę -zapomnij o samodzielnym robieniu pompy ciepła -bo sobie jedynie kosztów narobisz -a możesz też sobie lub komuś zrobić krzywdę. -wezwij fachowca. lub kup gotową PC.
to nie jest forum dla majsterkowiczów amatorów. żaden fachowiec nie poradzi amatorowi prac z prądem i z gazami. bo nie będzie chciał mieć kogoś na sumieniu w razie wypadku.
ponadto -zanim się zada pytanie -wypadałoby samodzielnie troszkę poczytać -poszukać odpowiedzi... -poczytać forum choćby na tyle, żeby pytanie we właściwym dziale zadawać.
poprosić o pomoc -gdy samemu sprawdziło się wszystko -to jedno. prosić o darmowe wyręczenie -bo samemu się nie chce poszukać -ani nie chce się zatrudnić fachowca -to już inna sprawa.
to nie jest szkółka -to jest forum gdzie fachowcy WZAJEMNIE służą sobie pomocą i pomagają w sprawach fachowych. a chłodnictwo jest zbyt skomplikowane i zbyt obszerne żeby go w takiej szkółce nauczać...
można dyskutować -ale konieczne są podstawy.
Nie pisałem, że jestem majsterkowiczem mechanikiem a polutowanie układu wykonałby dla mnie
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY