mister napisał(a):wytłumaczcie mi jaki wpływ na zalewanie sprężarki ma rura tłoczna ? może ja czegoś nie wiem ?
rura tłoczna łączy sprężarkę (tłoczenie) ze skraplaczem. z drugiej strony ze skraplacza jest połączony spływ cieczy do zbiornika cieczy. jeśli skraplacz -i/azwłaszcza
rura tłoczna jest w zimnym miejscu -jest możliwe, że w rurze tłocznej wykrapla się czynnik -głównie w trakcie postoju sprężarki. podobnie jeśli zb. cieczy jest w ciepłym miejscu -a skraplacz z rurociągami w zimnym -to w czasie postoju w zbiorniku cieczy czynnik paruje -i przełazi do zimnego skraplacza. w krańcowym przypadku może się przelać -i rurociągiem tłocznym polecieć do sprężarki. i zalać część tłoczną a pomaleńku przez nieszczelności płytek przeleźć i na ssanie.
Zagrożenie istnieje tylko przy szczególnych przypadkach poprowadzenia rurociągów i podczas długich postoi urządzenia. ale istnieją takie cuda jak syfony, spadki, przekroje rur i zawory zwrotne... można zabezpieczyć. można i zaszkodzić złym poprowadzeniem.
mister napisał(a):elektrozawór przed zaworem rozprężnym chyba załatwia ten problem ?załatwi coby nie zalewało ssaniem w trakcie postoju. Nie załatwi tłoczenia.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY