Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pompa ciepła - równoległa praca dwóch sprężarek

19 Odpowiedzi, 21851 Wyświetleń

cyngot

2012-01-07, 00:04:08
Nowy użytkownik
Witam!
Planuję zaprojektowanie i wykonanie pompy ciepła (UFFFF). Na chwilę obecną utknąłem na zagadnieniach regulacji wydajności.

Analizując zagadnienie - mam koncepcję zastosowania dwóch jednakowych sprężarek scroll pracujących równolegle i załączanych zależnie od dostępnej temperatury źródła dolnego

I tu pojawia się problem.

Przeglądając literaturę widzę, że powinienem wykonać połączenie przestrzeni parowych w karterach sprężarek lub zastosować rurę wyrównującą poziom oleju. W sprężarkach do pomp ciepła: ZH (copellanda) oraz HHP (Danfossa) nie widzę możliwości - brak dodatkowych króćców poza ssaniem i tłoczeniem. Czy w takim przypadku o bezpiecznej pracy sprężarek w tandemie mogę zapomnieć?? Czy takie połączenie można bezpiecznie wykonać i zapewnić prawidłowy powrót oleju do obydwu sprężarek???

Jeżeli ktoś ma doświadczenie, zna plusy i minusy równoległej pracy sprężarek to gorąca prośba o podpowiedź czy moja koncepcja jest sensowana????? Jest sens brnąć w takie rozwiązania?????
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa