awax napisał(a):jeżeli pracownik jest kiepski to dlaczego miałbym mu płacić więcej niż innym chętnym za to samo?dlatego, że tego już nauczyłeś montażu.
i że jak mu nie zapłacisz -to pójdzie montować samodzielnie po 300 zeta -i Ty nie zamontujesz za 1500.
proste. po prostu -jeśli nie chcesz płacić więcej -sam podcinasz gałąź na której siedzisz.
Ty będziesz uczył kolejnego -który najpierw mało dla Ciebie zarobi -bo nie umie -a jak go już nauczysz-to pójdzie robić ci konkurencję. proste prawidła rynku. albo pójdzie do innej firmy... -która zapłaci mu więcej -bo już jest nauczony -i też będzie robił Ci konkurencję.
a piszę -bo denerwuje mnie jak wszyscy płaczą na niskie ceny montaży -a sami je wymuszają hodując tanią konkurencję.
mamy podobno wolny rynek. tak przynajmniej jest w kapitalizmie.
w praktyce nawołujesz do -komunizmu bardziej komunistycznego niż za komunizmu -bo wszystko chce się określić odgórnie za pomocą przepisów utrudniających wejście do branży.
zamiast wolnego rynku i konkurencji -płaczecie -o przepisy -ograniczenia, certyfikaty, uprawnienia... minimalne wyposażenie itd... -coby wymusić wysokie ceny dla wybranych -i zablokować nowo powstającą konkurencje.
tzw. "odgórne zarządzanie" -wydawało by się, że to domena poprzedniej "epoki" ...
jeśli chcemy ograniczyć konkurencję -określmy minimum wykształcenia potrzebnego w chłodnictwie czy klimatyzacji... ... np. na poziomie inżynierskim? lub magisterskim? dodajmy do tego 50 lat wymaganej praktyki... i nikt się nie załapie.
mamy konkurencję -jeśli komuś opłaca się montować po 300 -a i ktoś jest gotów takie "tanie" -gorsze montaże finansować - to w czym problem? wolny rynek mamy.
zawsze znajdą się i skomplikowane montaże -których nie zrobi monter bez wiedzy i osprzętu -i zawsze będą spartaczone montaże -gdzie w końcu ktoś z wiedzą i narzędziami będzie musiał poprawić.
wolny rynek -i konkurencja. a to co tu czytam -to nawoływanie do ograniczania konkurencji, wołanie o przywileje... wołanie o komunizm... brrrr...
cholera -dobrze, że ja nie montuję... choć znam realia co najmniej kilku firm które montują...
a czytając tą dyskusję -oprócz tego, że chwilami wkurza -to dawno się tak nie ubawiłem...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY