Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

OLEJ do R 600

40 Odpowiedzi, 46619 Wyświetleń

elektromechanik

2012-02-21, 13:37:57
Zaawansowany użytkownik
bodzio napisał(a):Spokojnie R600a na estrowym jak i alkilobenzenie będzie chodzić wiele lat Smile

Dzięki Ja też tak uważam.

Gdybym wiedział że >tu < jest tylu fachowców MNIEMANOLOGII STOSOWANEJ to w ogóle bym tematu nie zakładał.
Zrobiłem najpierw dopiero pisałem tak z ciekawości - może ktoś coś takiego robił ale się tylko jak widzisz Klub Krytykantów Mądrych. odezwał.

Więc teraz dopisze jeszcze jeden > olejowy grzech śmiertelny < ( z reszto już chyba gdzieś na forum pisałem ).

Jakieś 6-7 lat temu nie miałem akurat niczego za R 12 a pękła rurka w chłodni do mleka 1000L( sprężarka L.Unite 4551 na R 12 ).i gaz poszedł sobie latać.

Rolnik miał akurat wesele własnej latorośli. Z całą odpowiedzialnością wręcz zażądał napuszczenia R 134 ( po moich wykladach i ostrzeżeniach na temat ryzyka ) Powiedział że gotów jest zaryzykować wymianę sprężarki .

Przez te parę lat byłem u niego 2 razy ( w całkowicie inna awaria ) sprężarka chodzi do dziś cichutko - tylko szumi a facet mi żartem wymawia że chciałem go na straty naciągnąć. :lol:
I jak tu do końca wierzyć wszystkim naukowym teoriom Rolleyes
Zaraz mnie tu niektórzy zlinczują ale od tej pory już wiele razy napełniałem R 134 na mineralnym i jak do tej pory nic się nie stało. Cool
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa