Określając 6% jako mało chciałem raczej podkreślić to, że niektórzy myślą, że po pierwszym dopełnieniu nic nie będzie już działać i będzie do pupy. A co zrobić z fantem z Twojego 1MW przykładu? Zachować rozsądek.
Nasunął mi się jeszcze przypadek z R404a z własnej autopsji.
Zostałem poproszony o uczestnictwo w rozruchu pewnej instalacji chłodniczej po wymianie sprężarki.
Elektroniczny zawór rozprężny.
Po rozruchu stale podlewało sprężarkę, co było bardzo słyszalne...
Okazało się, że układ był nieszczelny, na domiar złego układ nie pracował przez miesiąć przed wymianą sprężarki. Panowie zostawili to co było, dopełnili nowy "R404a" gazem.
JEdnak Panowie do tego się nie przyznali i po paru pomiarach stwierdziłem, że zawór źle mierzy przegrzanie. Na końcu, po stwierdzeniu prawidłowości działania zaworu stwierdziłem, że coś nie tak z czynnikiem.
Panowie powiedzieli jak przeprowadzili wymianę. Po mojej prośbie wymienili cały czynnik i problem ustąpił...
Ot taka ciekawostka
Nasunął mi się jeszcze przypadek z R404a z własnej autopsji.
Zostałem poproszony o uczestnictwo w rozruchu pewnej instalacji chłodniczej po wymianie sprężarki.
Elektroniczny zawór rozprężny.
Po rozruchu stale podlewało sprężarkę, co było bardzo słyszalne...
Okazało się, że układ był nieszczelny, na domiar złego układ nie pracował przez miesiąć przed wymianą sprężarki. Panowie zostawili to co było, dopełnili nowy "R404a" gazem.
JEdnak Panowie do tego się nie przyznali i po paru pomiarach stwierdziłem, że zawór źle mierzy przegrzanie. Na końcu, po stwierdzeniu prawidłowości działania zaworu stwierdziłem, że coś nie tak z czynnikiem.
Panowie powiedzieli jak przeprowadzili wymianę. Po mojej prośbie wymienili cały czynnik i problem ustąpił...
Ot taka ciekawostka
.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY