crocens napisał(a):O
Nasunął mi się jeszcze przypadek z R404a z własnej autopsji.
Zostałem poproszony o uczestnictwo w rozruchu pewnej instalacji chłodniczej po wymianie sprężarki.
Elektroniczny zawór rozprężny.
Po rozruchu stale podlewało sprężarkę, co było bardzo słyszalne...
Okazało się, że układ był nieszczelny, na domiar złego układ nie pracował przez miesiąć przed wymianą sprężarki. Panowie zostawili to co było, dopełnili nowy "R404a" gazem.
J Po mojej prośbie wymienili cały czynnik i problem ustąpił...
Ot taka ciekawostka
Crocens -chodziło o r404a a nie o r407c?
bo r404a niby nie powinien zmieniać składu -nie na tyle, żeby zaburzać pracę zaworu rozprężnego.
w końcu to czynnik quasi azeotropowy -czyli prawie że skład pary i cieczy jest jednakowy.
prawie -z dokładnością taką że można w praktyce stosować jak azeotrop -czyli "nie przejmować się zmianą składu" w warunkach praktycznych różnica składu między parą i cieczą bez znaczenia -niemierzalna poza laboratorium...
r507 -pełen uczciwy azeotrop. także teoretycznie. r404a ma maleńkie odchyły. na tyle maleńkie, że zaniedbywane praktycznie... że można bezpiecznie ładować i po gazie -choć po cieczy lepiej...
a Ty dajesz przykład podważający taką piękną teorię... czyżby w danych technicznych czynnika bajkami nas karmili?
dopiero r407c -to to już się rozwarstwia, że ha.
a może "Panowie" dopełnili układ czymś innym niż r404a?
ja np. spotkałem się z co najmniej kilkoma niezależnymi opiniami, że układ z r404 można bezpiecznie dopełniać r22... podejrzewam, ze "fachowcy" wygłaszający takie opinie nieraz dopełniali -mieszali czynniki.
spotkałem także twórcze działania... jak za wysoko tłoczenie na r404/507/407 -to upuścić troszkę czynnika i domieszać r134... jak nie osiąga dostatecznego minusa -to dodać troszkę 404 do 407 czy do 134 ... czyli twórcze mieszanie czynników...
oczywiście oba powyższe to totalne bzdury i i nawet nie błędy w sztuce a wręcz sabotażem lub głupotą można to nazwać... czynników mieszać nie wolno... może "Panowie " z Twojego przykładu "zamieszali"
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY