Qba napisał(a):- wracając do wątku - termometru używam w klimatyzacji i chłodnictwie do całego szeregu pomiarów:Witam
temp.w celu obliczenia przegrzania
kontroli temp medium
itp. bo to przecież podstawowy instrument , dlatego pytam czego wy używacie
Ps. pirometru nie biorę pod uwage ze względu na jego dokładność +/- 2*C(i to u wszystkich producentów)
Ja cenie sobie swój pirometr ze względów praktycznych. W sumie wykorzystuje go wyłącznie do pomiarów wlotu i wylotu z jednostek wewnętrznych. I z takim zamiarem go kupiłem. Chodzi głównie o szybki pomiar nad urządzeniem który realizuje pirometrem i tam się sprawdza. W wylocie np. ze ścienniaka pirometr łapie różne powierzchnie i może mi podać błędny pomiar więc używam termopary. Pomiar tą termoparą trwa kilka sekund. Głównie chodzi o to żeby nie narażać się na zbędne przebywanie w strumieniu zimnego powietrza. Używałem wcześniej termometru takiego jak Ty masz i wkurzała mnie duża zwłoka w pomiarze. Ten termometr który planujesz zakupić ma wiele zalet które na pewno wykorzystasz w chłodnictwie. Można nim mierzyć dwa punkty w tym jeden za pomocą czujnika bezprzewodowego znacznie oddalonego. Do przegrzania używam pomiaru temperatury za pomocą czujnika z manometru. Jak w manometrze wyczerpią się bateryjki(bo to jest najważniejsza wada manometrów elektronicznych
) to podłączam termoparę szczękową do pirometru i awaryjnie mogę zmierzyć przegrzanie a dziadkowymi manometrami temperaturę czynnika. ![[Obrazek: 19c9b19845ebb4f8.jpg]](http://images35.fotosik.pl/147/19c9b19845ebb4f8.jpg)
Wydaje mi się że przy doborze narzędzia ważne jest jak największe spektrum jego praktycznego wykorzystania a nie teoretycznego. Jakość i szybkość pomiaru zależy od czujników jakie dobierzesz.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY