wit napisał(a):Te wszystkie Pt, ntc, ptc działają trochę na innej zasadzie (m.in. na wyższym napięciu pomiaru) niż termopara (bo do tego się odnosiłem).Shitashii napisał(a):Np Pt 1000 będzie lepszy.
???? dlaczego? bo dla mnie to zaskok.
Wycięte z Wikipedii:
Składa się z pary (dwóch) różnych metali zwykle w postaci przewodów, spojonych na dwóch końcach. Jedno złącze umieszczane jest w miejscu pomiaru, podczas gdy drugie utrzymywane jest w stałej temperaturze odniesienia (np. mieszanina wody z lodem). W przypadkach, gdzie nie jest wymagana duża dokładność (dopuszczalny błąd rzędu kilku stopni), jako temperaturę odniesienia traktuje się np. temperaturę wnętrza szafy sterowniczej maszyny przemysłowej, określanej z pomocą czujnika innego niż termopara (jest to tzw. sztuczne zero). Pod wpływem różnicy temperatury między miejscami złączy (pomiarowego i "odniesienia") powstaje różnica potencjałów (siła elektromotoryczna), zwana w tym przypadku siłą termoelektryczną, proporcjonalna do różnicy tych temperatur.
A dalej jeszcze:
Istotny jest też dobór przyrządu użytego do pomiaru napięcia termoelektrycznego, gdyż napięcia powstające w termoparach nie przekraczają kilkudziesięciu miliwoltów. W przypadku termopar z metali szlachetnych wartości te są jeszcze mniejsze - kilka miliwoltów.
I to się zgadza z moją dotychczasową wiedzą.
Kwestia więc ceny takiego przyrządu jakim dysponujemy. Aha, no i termopara ma bardzoszeroki zakres pomiarowy(nawet 2200K), a zależność dU/dT nie jest liniowa. Czujniki rezystancyjne przeważnie są na znacznie węższy zakres.
No, więc chyba to miałem na myśli.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY