jack63 napisał(a):... Przepływ ciepła do struktury przetwornika zostaje utrudniony. Zabiera to czas. Czujnik spóxnia się z pomiarem. Na wyswietlaczu mamy temperaturę sprzed kilku kilkunastu sekund.Wreszcie głos rozsądku...
Osobnym tematem jest dokładność przepływu ciepła od mierzonego obiektu do przetwornika oraz wpływ zakłócającego ten przepływ otoczenia. Przykładowo pomiar temperatury skraplania dla regulatora obrotów wentylatora skraplacza robiony na 3-cim kolanku czujnikiem w kształcie rurki. Tak sie nie raz zastanawiałem co ten czujnik mierzy? Najwięcej w wyniku pomiaru jest informacji o temperaturze powietrza w poblizu tegoż kolanka. I tu tkwią największe błędy pomiarów a nie w samej dokładności czujnika czy reszty układu pomiarowego. Kto dysponuje porządnym czujnikiem przylgowym i na ile dobrze go izoluje od otaczającego go powietrza przy pomiarze przegrzania/dochłodzenia? Przecież rurki mają różną średnicę a czujnik musi "obsłużyć" każdą. W tej sytuacji spieranie się o dziesiąte stopnia dokładności przetwornika Pt NTC PTC czy termopary jest bez sensu.
Ja uważam że +-1C to wystarczająca dokładność... a to właśnie izolacja czujnika jest najważniejsza!
Ja przy diagnozie usterki mierzę temperaturę w kilku miejscach, dokładnie zaizolowanymi czujnikami, po ustabilizowaniu się układu, po pokonaniu bezwładności czujników...
Inna sprawa że do serwisu spliciaka wystarcza przegrzanie całego układu... bo dopuszczalne długości dobrze zaizolowanej rury są pomijalne... przy większych układach najlepszym rozwiązaniem jest telefon komórkowy i darmowe połączenia, bo bezprzewodowe systemy są za drogie jak dla mnie
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-05, 13:43:35 przez bxz.)
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY