Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sanden SD7V16 - wymiana zaworu sterującego

16 Odpowiedzi, 24775 Wyświetleń

dcfan

2012-04-08, 21:50:16
Nowy użytkownik
Witam,

w mojej alfie 156 sprężarka SD7V16, jeszcze w ubiegłym roku borykałem się z lekko denerwującym problemem osłabienia wydajności chłodzenia przy niskich obrotach silnika, np w korku. Silnik to V6 z obrotami biegu jałowego na poziomie 680rpm, więc sprężarka ma dość ciężkie zadanie przy 30 stopniach za oknem. Ale do rzeczy.

Podczas jazdy wszystko w porządku, wieje zimnym około 4stopni celsjusza ze środkowych nawiewów. Przy zatrzymaniu temperatura wzrasta do 12-14 stopni, co mnie nie zadowala, wyraźnie czuć też większą wilgotność powietrza. Przed sezonem wymieniłem profilaktycznie olej w sprężarce (zlany ma klarowny kolor, nie widać opiłków metalu), wymieniłem też osuszacz na nowy. Efekt ten sam, przy temperaturach ostatnio 12 stopni za oknem aż tak tego nie czuć, ale pomiary wskazują na wzrost temperatury w nawiewach na wolnych obrotach.

Pod nosem mam auto z identyczną sprężarką, tutaj podczas pracy jest wszystko OK, słychać też charakterystyczne "cykanie" co jakiś czas, czego w moim aucie nie ma.

Wnioskuję, że uszkodzony jest zawór sterujący sprężarki w mojej alfie, stąd pytanie ile roboty jest z jego wymianą i jakie narzędzia specjalistyczne mogę do tego potrzebować?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-08, 21:51:33 przez dcfan.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa