wit napisał(a):Witamcrocens napisał(a):Przy 3,5kW mocy chłodniczej, parowaniu 0*C i skraplaniu 45*C na przewężeniu o długości 10cm nastąpi spadek ciśnienia odpowiadający spadkowi temperatury parowania o około 0,6K.
i kilka procent spadku sprawności - minimalnie mniejszy efekt chłodniczy. w praktyce -niezauważalny.
przy rachunkach za prąd -już tak -zauważalny.
-choć mało dotkliwy.
gorzej jeśli 1000 takich klim goni -to pojedyncze złotówki przełożą się na tysiące...może też być minimalnie gorsze podrywanie oleju... jeśli parownik nisko -to trudniej będzie wracać olejowi...
bardziej bałbym się brudów niż przewężenia -choć przewężenie razi moje poczucie estetyki i jest ewidentnym błędem --fuszerką.
a że w tym konkretnym przypadku mało dotkliwą -to przypadek. inna rzecz -a że patrząc na to połączenie -odruchowo zastanawiam się co jeszcze spieprzone... albo ktoś robi dobrze -albo źle. taki "kwiatek" świadczy, że ten ktoś robi raczej źle -albo się nie zna -albo staranność i poprawność montażu ma w "głębokim poważaniu"
a samo przewężenie -mimo, że nie powinno być powodem awarii -jest doskonałym pretekstem do cofnięcia gwarancji...
Zgadzam się z Tobą Wit całkowicie. Wcześniej urządzenie pracowało z parametrami podobnymi jak w tabelce poniżej, pobierało mniejszy prąd a w pomieszczeniu z około 23st.C zbijało do 8st.C
![[Obrazek: asya09.jpg]](https://lh4.googleusercontent.com/-BROdiX0I3cs/T5t_tm5GaxI/AAAAAAAABEk/2DGTitnrZv0/s640/asya09.jpg)
Przy takich parametrach pracuje większość inwerterów 2,5kW. Dochodzi do tego utrudniony powrót oleju, syf wpuszczony do obiegu i po wykonaniu w taki sposób instalacji(mając sklep chłodniczy 200m dalej)wyobraźnia zaczyna podpowiadać: czy użyli azotu, czy spróżniowali układ...
Ja bym nie nazwał nawet górnego połączenia fachowym, ponieważ można wykonać w prosty sposób kielich roztłaczając, oszczędzając czas i pieniądze.
![[Obrazek: f34f86cd437409ad.jpg]](http://images46.fotosik.pl/179/f34f86cd437409ad.jpg)
Moim zdaniem podjęli się wykonania przeniesienia klimy nie mając przygotowania, karygodne biorąc pod uwagę że jest to firma z branży.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY