Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogrzewanie klimatyzatorem - dobór sprzętu.

14 Odpowiedzi, 12237 Wyświetleń

djmichu

2012-05-17, 23:25:15
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):4kW powinny wystarczyc czyli klimatyzacja 3,5 chłodzenie 4kW grzanie
Zamontowalem ostatnio w biurze Samsunga P+ grzanie do -15.
Dawal rade ale jak w przycisnelo przez tydzien po -20C to dzwonili czemu nie grzeje!Smile
Kwestia rejonu w jakim mieszkasz u nas w gorach to -15 to minimum ale sa rejony ze spokojnie bedzie chulac!
3400 netto bez montazu masz teraz Samsunga P+
Zeby miec do -20 to jeszcze 1500 musisz dolozyc!
Ale i tak wyjdzie taniej niz piec gazowy i instalacja i sterowanie i grzejniki.
Jeszcze jesy kwestia czy tam mieszkasz czy przebywasz od 9tj do 18ej i do domu.
No i wiadomo ze z COP 4 przy mrozie -15 zostanie ci strzelam 2?
Pozdrawiam!
Robert

Dzięki kolego za rzeczową odpowiedź. Z tego co widzę Samsung P+ zgodny z Twoimi parametrami (3,5/4) chodzi na allegro już za 2690 zł brutto:
http://allegro.pl/klimatyzator-samsung-s...73330.html
Czy coś takiego miałeś na myśli?

Urządzenie ma pracować w firmie, gdzie będzie pracowało non stop kilka komputerów i nic poza tym. Nie planuję piec ani smażyć żadnych potraw. Lokal będzie użytkowany codziennie "od do" i nie chcę inwestować tam w niewiadomo jakie instalacje, bo lokal nawet nie jest mój, jedynie użytkuje go na potrzeby swojej działalności. Lokal znajduje się w kamienicy ze standardową witryną sklepową. Z tego co wiem kamienicy tej raczej nie budowano w technologii płyt obornickich Wink

Jeszcze kwestia montażu. Czy jest sens próbować podchodzić do montażu samodzielnie mając minimalną wiedzę na temat tych urządzeń czy też lepiej się za to nie brać bo można coś popsuć?
Dodam, że jednostka zewnętrzna od wewnętrznej będzie polożona w odległości 2 m i jest już nawet odpowiedni otwór w ścianie bo tak jak wcześniej wspomniałem w lokalu pracowała klimatyzacja.
W jakich granicach kształtują się ceny usługi montażu biorąc pod uwagę powyższe informacje?

PS Przepraszam za tych "specjalistów" wciskających klientom byle co bo jak się domyślam mogłem urazić czyjąś dumę, ale najczęściej w handlu tak właśnie jest, że sprzedaje się to co się ma i niestety nie zawsze idzie to w parze z jakością i ceną. Wiem też że są porządne firmy, które uczciwie podchodzą do tematu i nie sprzedają bubli, jednak nie mam wiedzy na temat takich firm w moim mieście (Grudziądzu) dlatego chcę doradzić się tutaj.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-17, 23:26:32 przez djmichu.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa