Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

agregat wody lodowej

95 Odpowiedzi, 82525 Wyświetleń

jacek 64

2012-06-06, 20:50:50
Zaawansowany użytkownik
No niestety koledzy - dalej pasmo problemów. Wymieniam filtr . Odpompowałem czynnik , obłożyłem elementy mokrymi szmatami. Po odspawaniu górnej rurki od filtra - buchnął gęsty dym oraz zaczął wszędzie pryskać i wylewać się gorący olej . Był spieniony i wypłyną jak z wulkanu . W sumie potem okazało się że zebrałem go ze 200 gram. Olej ten był zgromadzony w górnej częsci filtra .Potem filtr odspawałem od dołu. Gorszy problem powstał przy próbie wspawania nowego filtra . Oczyściłem wszystko z oleju , dopasowałem rurki, zapuściłem azot w swobodnym przepływie. I powstał problem . Z górnej rurki powoli sączył sie olej . Co wyczyszczę i poskładam układ to z górnej rurki ścieknie odrobina oleju, wypełni szczelinę którą mam spawać . Gdy już zacząłem spawać to niestety powstał w jednym punkcie nagar i układ jest nieszczelny - robiłem próbę ciśnieniową. Próbowałem parokrotnie oblutowac to miejsce , niestety bez skutku. Muszę rozrebrać układ od nowa , oczyscić i coś przerobić. I tu mam do Was pytanie jak sobie radzicie z następujacym problemem. Czy jak z pionowej rurki ścieka olej - to nie włożę tam szmaty czy korka , bo zostanie. Jak wycieram ile się da - to robi sie zabawa w kotka i myszkę . A jak w tym przypadku mam filtr w narożniku to dostępu od strony ścianki nie mam . Chyba będę musiał przebudować układ i odsunąć sie od narożnika . Ale co ze ściekajacym olejem ? Jezeli tak jak Kolega Wit doradza przebuduję układ na poziomy filtr, to i tak muszę rozciąć poziomą rurę w której będe miał jeszcze wiecej oleju . I spawanie będzie utrudnione
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa