Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chiller 83kW pytanie

19 Odpowiedzi, 17583 Wyświetleń

wit

2012-06-26, 19:13:08
Top użytkownik
Bock napisał(a):Pamiętam ile wkręciłem TZR ale gdy go ustawie na wcześniejsze ustawienie wali hp 23,5 bara. Przegrzanie 12K.

przegrzanie 12K na oryginalnie ustawionym TZR -czy po twoim kręceniu? 12K to dla chillera już dość duże przegrzanie... choć w pełni akceptowalne. ja bym celował w około 10K

Bock napisał(a):Wit a jakie jest poprawne ustawienie było na 22 bar Sprężarka to jak pisałem MT 125 max dla Maneuropa to 27,7 bara.
-było za nisko -to już wiesz jakie możesz mieć max -sprawdź jeszcze czy nie ma zaworu bezpieczeństwa -pres HP musi gasić układ poniżej ciśnienia otwarcia zaw bezp. ja bym ustawiał presa około 24 -25 bar

-w trakcie wychładzania mieścisz się poniżej 25 bar i jeszcze bezpiecznie -choć ciężko dla sprężarki. . po schłodzeniu gdy woda zejdzie poniżej sensownego poziomu powinno HP trzymać się poniżej 21bar.
jeśli temp otoczenia przyjazna -powinno być z18 bar -jak upał to podejdzie na 21 bar.

jak układ stal i woda ciepła -to na 1-2 godz HP podejdzie pod 24bary -i po schlodzeniu wody ustabilizuje się na akceptowalnym 21-22 bar.

Bock napisał(a):Wodę udało się ostudzić do 20-22 stopni tzn tyle utrzymywał Chiller przy wychładzaniu wody już z produkcji. Nie wiem jak teraz to leci na dniach podjadę i będę myślał dalej wiem że jest to poza zakresem ale przynajmniej działa.

woda 20-22 C -jak chiller - gonił już na 2 sprężarkach -ale z jednym układem "okaleczonym" Twoją regulacją TZR ? jak by TZR był optymalnie -to pewnie woda zeszłaby do 15-17 C ...

jakby chillerowi nie brakowało wydajności... chyba jest za mały -"na styk" do zapotrzebowania...
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa