kuba123 napisał(a):Mam problem, ktorego rozwiazania praktycznie nie ma... A moze jest i ktos podpowie.Poczytaj o mocy pozornej i faktycznej wentylatorów które oddają ciepło dla powietrza przepływającego przez te wentylatory.A o mocy biernej też warto poczytać.A zyski ciepła?
Ale jesli nawet rzeczywiscie "nie ma", to jedynym srodkiem zastepczym jest chyba to czego szukam, otoz...
Mam male pomieszczenie, szczelnie obudowane metalem ze wzgledow i bezpieczenstwa i zaklocen radiowych. W skrocie takie jakby akwarium ze scianami z blachy, a wszystko od srodka oblozone plytami kartonowo-gipsowymi. Wymiary pomieszczenia ok 2 x 1,5 x 2 m.
W srodku sa urzadzenia, ktore generuja cieoplo, a wyjscie z pomieszczenia to tylko drzwi - dosc szczelne, ale nie hermetyczne ktore musza byc zamkniete i jedna rurka PCV fi 38. Ta rurka, dl. ok 4 m konczy sie w innym pomieszczeniu za sciana, gdzie jest dosc chlodno.
Wymyslilem sobie ze zrobie redukcje z fi 100 na fi 38 i podlacze wentylator kanalowy, ktory bedzie zaciagal zimniejsze powietrze i w taki sposob jakos dam rade obnizyc troche temperature do znosnego poziomu.
Problem oczywiscie w tym, zeby ten wentylator poradzil sobie z zaciaganiem powietrza przez tak maly otwor - czyli jak rozumiem chodzi o to zeby potrafil powodowac cisnienie (tzn, chyba podcisnienie w tym wypadku - nie znam sie, ale pewnie rozumiecie o co mi chodzi. Kupilem w "wypozyczalni" - w Castoramie, jakis podstawowy wentylator kanalowy, niby wydajnosc ok 100 m3 i decybele - 37 (bo glosnosc, a raczej jej brak), tez jest dla mnie niestety dosc wazna. ale ten wentylator nie bardzo sobei radzil, costam zasysal, ale slabiutko.
Jaki wentylator w takiej sytuacji byscie mi poradzili ? Sa jakies ktore sa wystarczajaco "mocne" ?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY