Jak się dowiedziałem, w centrali zerwał się pasek wentylatora nawiewu. Nie wiadomo jak długo układ chłodniczy chodził na CPCE. Sprężarka pewnie padła mechanicznie z przegrzania a w konsekwencji i jej silnik.
Dzięki za propozycje. Choć same narzucają się dwie:
1. Zakup sprężarki z olejem estrowym (innych ponoć nie ma na rynku!). Zlanie go. Wypłukanie sprężarki. Napełnienie olejem mineralnym. Nowy filtr. Czynnik 422d. Automatyka zostaje.
2. Sprężarka jw. Płukanie całej instalacji. Filtr. Czynnik 407c. Zawór rozprężny do regulacji. Modlitwa aby zawór regulacji ciśnienia ssania działał poprawnie. Nie wiem czy da się go "przestroić". Regulacja CPCE to już bajka.
Pytania:
1.Czy da się dobrze wypłukać sprężarkę.
2. Czy do ew. płukania instalacji, oprócz płynu,konieczna jest specjalna stacja? Ew. jak Wy to robicie?
3. Którą opcję wybrać ? "Zady i walety" please.
Osobiście skłaniałbym się do opcji nr 1. Mniej czaso i koszto-chłonna. Jakie zagrożenia?
Opcja 2 to full wypas, ale też istnieje ryzyko "niedopłukania" starego oleju. Jakie konsekwencje?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-18, 06:29:37 przez jack63.)
Dzięki za propozycje. Choć same narzucają się dwie:
1. Zakup sprężarki z olejem estrowym (innych ponoć nie ma na rynku!). Zlanie go. Wypłukanie sprężarki. Napełnienie olejem mineralnym. Nowy filtr. Czynnik 422d. Automatyka zostaje.
2. Sprężarka jw. Płukanie całej instalacji. Filtr. Czynnik 407c. Zawór rozprężny do regulacji. Modlitwa aby zawór regulacji ciśnienia ssania działał poprawnie. Nie wiem czy da się go "przestroić". Regulacja CPCE to już bajka.
Pytania:
1.Czy da się dobrze wypłukać sprężarkę.
2. Czy do ew. płukania instalacji, oprócz płynu,konieczna jest specjalna stacja? Ew. jak Wy to robicie?
3. Którą opcję wybrać ? "Zady i walety" please.
Osobiście skłaniałbym się do opcji nr 1. Mniej czaso i koszto-chłonna. Jakie zagrożenia?
Opcja 2 to full wypas, ale też istnieje ryzyko "niedopłukania" starego oleju. Jakie konsekwencje?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY