Wracam do tego tematu . Dla mnie ten przykład jest prosty. Spotkałem sie z nim kilka razy. Przy złym doborze przez producenta elementów klimatyzatora dochodzi do następującego zjawiska . Zbyt wysoka temperatura na zewnątrz, wysoka temeratura wewnątrz ( przynajmniej na starcie ) powoduje, że ciśniena skraplania i parowania są znacznie wyższe od tych przy których sprawność układu była by nominalna. Po przekroczeniu pewnego progu temperatury zewnętrznej - klimatyzator traci swoją sprawność - tak jakby miał zalepiony skraplacz. Najlepszym dowodem na to jest to co podał kolega Pokestar24 jak drugi pomiar : gdy temperatura na zewnątrz spadła - klimatyzator zaczął wzorcowo pracować . Kilka razy podczas serwisowania miałem od klientów wezwania że upał na zewnątrz ( np 38 stC) a klima nie chłodzi . Prostym sprawdzeniem przy tego typu usterce jest podłączenie manometrów i termometrów oraz spryskanie lub polanie skraplacza ( chlodnicy ) wodą . Od razu odzyska sprawnośc na kilka minut. Można oczywiscie przy wysokich temperaturach upuszczać czynnika a przy niższych dopuszczać , ale to oczywisty absurd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-24, 16:42:11 przez jacek 64.)
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Klimatyzator nie chłodzi
42 Odpowiedzi, 39329 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY