Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

25metrów instalacji, potrzeba uzupełnienia oleju ?

23 Odpowiedzi, 19817 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2012-09-12, 10:54:39
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Coś w tym jest. Może to wygoda, ale czasami jest więcej problemu z narzędziem do naprawy niż z urządzeniem naprawianym...
Mało tego. Używanie bardziej skomplikowanego przyrządu pomiarowego bez zrozumienia jego działania może prowadzić na manowce. A jak wystąpi jakaś usterka/przekłamanie to możemy się znaleźć w czarnej d... i naprawiać dobrze pracujące urządzenie...
Manometry analogowe mają na skali wyraźnie napisane, że dla np. 407C temperatury są na linii cieczy - Liquid. Dla cyfrowych nie znalazłem żadnej informacji na ten temat.

CoolMatic. Coś ci ściemniają panowie z serwisu. Przecież to banalnie proste urządzenie. Dwa czujniki ciśnienia absolutnego, dwa termistory, troszkę elektroniki dopasowującej poziomy sygnałów i procesor za 5 zł.
Albo serwisanci się nie znają albo nie mają części albo, co najgorsze, jest błąd w konstrukcji elektronicznej lub programowej. W każdym razie źle to świadczy o firmie i wyrobie.
Ale już kupiłeś i nie masz wyboru. Możesz ich przy okazji pomęczyć zapytaniem jak procesor wylicza i wyświetla przegrzanie dla czynników zeotropowych??? Np. R407C. Bardzo mnie to ciekawi. Która liczba z przedziału "od cieczy w stanie nasycenia do pary nasyconej suchej" jest brana pod uwagę. A może średnia??
To dość istotne bo dla 407C przy temp. ok. 0oC różnica ciśnień wynosi 0.9 bar! Czyli ok 20%!
Ciekaw jestem co wyświetla TESTO a co inne manometry ???
Witam

A patrzyłeś na włączony manometr i ustawiony na R407C?

[Obrazek: Zdj%25C4%2599cie0473.jpg]

Nie widzisz różnicy? Powiedź, Ty myślisz że jesteś mądrzejszy od konstruktorów elektronicznych opraw, nie wiem skąd te złe nastawienie jeżeli nie miałeś ich w ręku. Jesteś w stanie zrobić dokładny pomiar przegrzania analogiem trzymając termometr w jednej ręce i zapisując wynik co sekundę drugą ręką przez cały czas pomiaru. Czy po prostu jesteś w stanie zerknąć na manometr i termometr i już wisz co w trawie piszczy? Złe nastawienie, niedobrze.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa