jack63 napisał(a):Coś w tym jest. Może to wygoda, ale czasami jest więcej problemu z narzędziem do naprawy niż z urządzeniem naprawianym...Witam
Mało tego. Używanie bardziej skomplikowanego przyrządu pomiarowego bez zrozumienia jego działania może prowadzić na manowce. A jak wystąpi jakaś usterka/przekłamanie to możemy się znaleźć w czarnej d... i naprawiać dobrze pracujące urządzenie...
Manometry analogowe mają na skali wyraźnie napisane, że dla np. 407C temperatury są na linii cieczy - Liquid. Dla cyfrowych nie znalazłem żadnej informacji na ten temat.
CoolMatic. Coś ci ściemniają panowie z serwisu. Przecież to banalnie proste urządzenie. Dwa czujniki ciśnienia absolutnego, dwa termistory, troszkę elektroniki dopasowującej poziomy sygnałów i procesor za 5 zł.
Albo serwisanci się nie znają albo nie mają części albo, co najgorsze, jest błąd w konstrukcji elektronicznej lub programowej. W każdym razie źle to świadczy o firmie i wyrobie.
Ale już kupiłeś i nie masz wyboru. Możesz ich przy okazji pomęczyć zapytaniem jak procesor wylicza i wyświetla przegrzanie dla czynników zeotropowych??? Np. R407C. Bardzo mnie to ciekawi. Która liczba z przedziału "od cieczy w stanie nasycenia do pary nasyconej suchej" jest brana pod uwagę. A może średnia??
To dość istotne bo dla 407C przy temp. ok. 0oC różnica ciśnień wynosi 0.9 bar! Czyli ok 20%!
Ciekaw jestem co wyświetla TESTO a co inne manometry ???
A patrzyłeś na włączony manometr i ustawiony na R407C?
![[Obrazek: Zdj%25C4%2599cie0473.jpg]](https://lh3.googleusercontent.com/-rJrdcDGV2WQ/UFBeetUEYgI/AAAAAAAABTk/LFlC-GmfG_c/s640/Zdj%25C4%2599cie0473.jpg)
Nie widzisz różnicy? Powiedź, Ty myślisz że jesteś mądrzejszy od konstruktorów elektronicznych opraw, nie wiem skąd te złe nastawienie jeżeli nie miałeś ich w ręku. Jesteś w stanie zrobić dokładny pomiar przegrzania analogiem trzymając termometr w jednej ręce i zapisując wynik co sekundę drugą ręką przez cały czas pomiaru. Czy po prostu jesteś w stanie zerknąć na manometr i termometr i już wisz co w trawie piszczy? Złe nastawienie, niedobrze.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY