Ja nie mam skrupułów korygować czujników szeregowym rezystorem - sam muszę na tę zimę skorygować 20 sztuk w kilkunastu centralach wentylacyjnych (oszukują niektóre ze 3 stopnie i wychładzają pomieszczenia). Trzeba oczywiście wiedzieć ile omów wstawić - więc trzeba znać ch-kę - oraz co ważne mierzyć i porównywać z innym, w miarę dokładnym, czujnikiem. Wadą na pewno jest strata dokładności z racji przesuwania charakterystyki - ale kilka procent to żadna zauważalna odchyłka (rozrzut parametrów wykonania w fabryce ma większe wartości). Z termistorami masz rację że najgorsze jak zawilgotnieje - a w klimatyzacji o to nie trudno.
Ponieważ obsługuję (głównie konserwacja i serwis) sporo urządzeń wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, a jestem elektronikiem z zawodu to ogarnięcie tego tematu było błyskawicze - po dwóch męczeniach nad czujnikami dorobiłem zadajniki termistorów, przy okazji mam też zadajnik 0-10V do sprawdzania reakcji na sygnał analogowy (np. czujnik CO2, wilgotności czy ciśnienia - bo na to najgorzej się czeka aż nadejdą odpowiednie warunki - wiec sam je wymuszam).
Co do właściwego wątku - miałem na myśli tylko sprawdzenie czy to w ogóle ten czujnik - podjechać kupić NTC, podłączyć i sprawdzić - jak się okażę że byłoby dobrze, to poczekać na oryginał ale z pełną świadomościa że musi zadziałać. Tymczasem jest sytuacją że czujnik jest w drodze, klient czeka, a wcale nie ma pewności czy to w ogóle jest to.
Ponieważ obsługuję (głównie konserwacja i serwis) sporo urządzeń wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, a jestem elektronikiem z zawodu to ogarnięcie tego tematu było błyskawicze - po dwóch męczeniach nad czujnikami dorobiłem zadajniki termistorów, przy okazji mam też zadajnik 0-10V do sprawdzania reakcji na sygnał analogowy (np. czujnik CO2, wilgotności czy ciśnienia - bo na to najgorzej się czeka aż nadejdą odpowiednie warunki - wiec sam je wymuszam).
Co do właściwego wątku - miałem na myśli tylko sprawdzenie czy to w ogóle ten czujnik - podjechać kupić NTC, podłączyć i sprawdzić - jak się okażę że byłoby dobrze, to poczekać na oryginał ale z pełną świadomościa że musi zadziałać. Tymczasem jest sytuacją że czujnik jest w drodze, klient czeka, a wcale nie ma pewności czy to w ogóle jest to.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY