Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator Mistral chłodzi ale nie grzeje

52 Odpowiedzi, 55005 Wyświetleń

Chris_W

2012-10-10, 18:38:59
Nowy użytkownik
Wszystko się zgadza. Mam kalibrację w sterownikach - ale dostepna za kilka tysięcy plnów (wymagany przegląd producenta sterowników) inaczej nie ma do niej dostepu programowego. Czujników jest pewnie z 50, ale około 20 wykazuje poważniejsze i przede wszystkim różnorodne odchylenia od wartości ponad +/-0,5*C. Temperatura sprawdzana dokładnie w tym samym miejscu i czasie (w tej samej "dziurze" co zamontowany jest czujnik kanałowy - i równolegle w czasie, czyli oba czujniki znajdują się centymetr od siebie i pomiar odbywa się w tym samym czasie. Poza tym pomiar robiłem co parę minut kilka razy aby wykluczyć "fluktuacje" potem z tego była brana średnia - miałem czas to siedziałem Big Grin W tej kwestii to nie miej wątpliwości - wszystko było robione jak trzeba.
A w temacie: jedyne co dziwne to że nie ma wysterowania na zawór - po załączeniu grzania powinno się tam jednak pojawić napięcie - czujnik jw może też być równoległą usterką. Natomiast odszranianie jz skąd miałoby się uruchomić skoro czujnik od tego działa prawidłowo (podobno), a warunki nie wymagają odszraniania (bo jest sporo na plusie)? Natomiast czujnik jw jest powodem wyskakiwania błędu po "siłowym" przełączeniu zaworu na grzanie. Inaczej to grzanie się w ogóle nie włącza (tym bardziej skąd by się brało oszranianie skoro jz - albo ma temp. otoczenia bo stoi albo jest raczej nagrzana przez pracę na chłodzeniu).
Dywagacje o czujniku jw to w sumie taka dygresja w temacie - boczny wątek który i tak w swoim czasie bedzie musiał być rozwiązany.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa