są święta -a ja lubię Psy i ludzi lubiących psy... więc daję odpowiedź.
Będą spore problemy konstrukcyjne i konieczność kompromisów.
ze względu na przewidywany sposób eksploatacji -malutka komora ładowana jednorazowo dużymi (jak na jej rozmiar) ilościami łatwo psującego się towaru... -wyjdzie bardzo duża dysproporcja mocy potrzebnej do utrzymania temp i do zamrażania...
zakładając, że czas zamrażania 1 tony mięsa będzie około 48 godzin potrzebujesz jakieś 2,5 -2,7 kW wydajności mroźniczej przy t odpar -32*Ci agregat o wyd objętościowej około 25m3/godz np copeland D2DL -75x. konieczny duży wydajny skraplacz -około 10-12 kW -co znacząco skróci czas wstępnego schłodzenia towaru.
Do przechowywania (latem) wystarczy agregat około 0,9kW /-32*C a więc trzykrotnie mniejszy...
zima -wręcz ułamek tej wydajności.
dając jeden duży - po 2 dniach ciężkiej pracy -zamrożeniu mięsa agregat nie ma co robić -włącza się na 5 min i 15 stoi... -latem.
jesienią wiosną... stoi z godzinę... zimą w ogóle stoi długo.. . Raczej nie można dopuszczać krótszych niż 5 minut okresów pracy -bo są szkodliwe dla agregatu...
wiec albo duże zużycie energii i wahania temp 5 minut pracy przemraża towar do powiedzmy -24 -potem godzina postoju i temp rośnie -i znowu "uderzenie mocy"
albo 2 niezależne systemy chłodnicze -"duży" 2,7kW do zamrażania -i ewentualnie podtrzymania latem -i mały np 0,5-0,9kW do podtrzymywania temp poza okresem upałów...
dodatkowy problem -przepchnąć prawie 3kW wydajności mroźniczej nie jest łatwo -potrzeba sporej gabarytowo chłodnicy -którą ciężko zmieścić w malutkiej komorze.
doradzam większą komorę powiedzmy 2x2x 2,2m -zapełniana tylko częściowo -da to miejsce na swobodne ustawienie towaru, lepszy stos wielkości do chwilowych załadunków i miejsce na dużą chłodnicę.
być może trzeba będzie zwiększyć jeden wymiar komory -wymagana chłodnica może być dłuższa niż 2m...
reszta -budowa, płyty, regały itp -jak radzi Kolega frost-ch
Będą spore problemy konstrukcyjne i konieczność kompromisów.
ze względu na przewidywany sposób eksploatacji -malutka komora ładowana jednorazowo dużymi (jak na jej rozmiar) ilościami łatwo psującego się towaru... -wyjdzie bardzo duża dysproporcja mocy potrzebnej do utrzymania temp i do zamrażania...
zakładając, że czas zamrażania 1 tony mięsa będzie około 48 godzin potrzebujesz jakieś 2,5 -2,7 kW wydajności mroźniczej przy t odpar -32*Ci agregat o wyd objętościowej około 25m3/godz np copeland D2DL -75x. konieczny duży wydajny skraplacz -około 10-12 kW -co znacząco skróci czas wstępnego schłodzenia towaru.
Do przechowywania (latem) wystarczy agregat około 0,9kW /-32*C a więc trzykrotnie mniejszy...
zima -wręcz ułamek tej wydajności.
dając jeden duży - po 2 dniach ciężkiej pracy -zamrożeniu mięsa agregat nie ma co robić -włącza się na 5 min i 15 stoi... -latem.
jesienią wiosną... stoi z godzinę... zimą w ogóle stoi długo.. . Raczej nie można dopuszczać krótszych niż 5 minut okresów pracy -bo są szkodliwe dla agregatu...
wiec albo duże zużycie energii i wahania temp 5 minut pracy przemraża towar do powiedzmy -24 -potem godzina postoju i temp rośnie -i znowu "uderzenie mocy"
albo 2 niezależne systemy chłodnicze -"duży" 2,7kW do zamrażania -i ewentualnie podtrzymania latem -i mały np 0,5-0,9kW do podtrzymywania temp poza okresem upałów...
dodatkowy problem -przepchnąć prawie 3kW wydajności mroźniczej nie jest łatwo -potrzeba sporej gabarytowo chłodnicy -którą ciężko zmieścić w malutkiej komorze.
doradzam większą komorę powiedzmy 2x2x 2,2m -zapełniana tylko częściowo -da to miejsce na swobodne ustawienie towaru, lepszy stos wielkości do chwilowych załadunków i miejsce na dużą chłodnicę.
być może trzeba będzie zwiększyć jeden wymiar komory -wymagana chłodnica może być dłuższa niż 2m...
reszta -budowa, płyty, regały itp -jak radzi Kolega frost-ch
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY