Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Start w biznesie

70 Odpowiedzi, 71592 Wyświetleń

zeb

2013-01-25, 17:54:09
Nowy użytkownik
frost-ch napisał(a):Polacy to naród bardzo wierzący i wiara w cuda jest głęboko zakorzeniona jeżeli widzą super okazje to od razu wieżą że spotkało ich niebywałe szczęście super okazja więc po co przepłacać ? no i niestety bazują na tym wszelkiego rodzaju naciągacze proponując super zyski lub super okazje .
Chyba najlepiej to widać na rynku używanych samochodów, w magicznej liczbie 170 000 km przebiegu.
awax napisał(a):Co do egzaminów na świadectwo kwalifikacji to się już zmienia. Sprawdź na stronie http://www.mg.gov.pl/Wspieranie+przedsie...alifikacji
Od tego roku 7 podmiotów utraciło prawa do prowadzenia szkoleń i egzaminowania.
Nie widzę na tej stronie COCH Kraków a w tym tygodniu odnawiałem certyfikat. Strona nie pełna, czy COCH robi to na lewo Smile ?
awax napisał(a):Myślę,że uczciwe zapoznanie się z materiałami na szkoleniu pozwoliłoby na zredukowanie co najmniej 70% pytań zadawanych na tym forum.Szkolenie na świadectwo ma dać podstawy do tego,żeby uczyć się dalej.
Zredukować jakiś procent pytań tak, ale nie oszukujmy się, chłodnika w dwa dni nie da się wyszkolić.
W dodatku większość wykładów jest z przepisów co niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.

I tu lekki paradoks zanim uzyskałem certyfikat, nie mogłem się ?dotknąć? urządzenia na R22 pomimo 10 lat edukacji (ściśle chłodniczej) i 8 lat pracy jako serwisant. Prawo do pracy z tymi urządzeniami otrzymał znajomy robotnik wykwalifikowany o specjalności murarz tynkarz po dwóch dniach szkolenia i egzaminie zdanym w terminie poprawkowym (bo mu się to nie zmieściło w głowie w dwa dni.)
Nie mam nic do osób które nie maja kontaktu z branżą ale te szkolenia tak jak i SEP?owskie to wydzieranie kasy od przedsiębiorców bez konkretnej weryfikacji wiedzy.
Jak to jest że co 5 lat trzeba wydać 1600zł na SEP i 800zł na ?substancje kontrolowane? na jednego pracownika. A projektanci, inspektorzy nadzoru i kierownicy budów maja swoje uprawnienia dożywotnio.
A potem montaż klimatyzatora za 500 i przegląd za 100zł. Nic dziwnego skoro w necie można znaleźć instrukcję montażu splita bez użycia pompy próżniowej, inwestora nie da się ukarać za brak dokumentu potwierdzającego montaż przez osoby z uprawnieniami.
Co do pytania założyciela tematu, to nie ograniczaj się do branży chłodniczej, jest zbyt ciasna i zbyt sezonowa. Chyba że zakładasz firmę na południu Europy.
Pozdrawiam
Zeb
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa