słuchaj, my cały czas mówimy o tym samym tylko w dwóch różnych kontekstach. ZGADZAM SIĘ, jeżeli weźmiemy urządzenie, które zostało zaprojektowane, wybudowane i działa, i nie ma w nim takich cacek jak EZR to OK, zwiększenie powierzchni lub włączenie wentylatora na stałe spowoduje spadek wydajności całego urządzenia dlatego, że nie zostało przystosowane do pracy w innych warunkach, przy innych parametrach. Ale ty nie bierzesz pod uwagę tego, że można coś zmienić, poprawić, aby tę sytuację zmienić i to o 180*.
Wystarczy zastosować EZR i większy zbiornik ciekłego czynnika, dobrać trochę inaczej rurociągi, zastosować systemy zabezpieczające prawidłowy obieg freonu, dobrać odpowiednie sterowanie i gwarantuję Ci, że nawet jak pres się uszkodzi to wszystko będzie działać a klient się spyta, jak to możliwe, że wentylator napierdziela cały czas a prądu agregat zużył mniej... no chyba że różnica ciśnień będzie tak mała, że zaczną płytki skakać w tłokówce...
To tylko kwestia budowy systemu, ja mówię cały czas, że można zbudować coś co będzie pracować na "nietypowych" parametrach a Ty mi odpowiadasz, że nie mam racji bo jak zrobię to samo na działającym urządzeniu to nie będzie działać... ok, nie będzie w twoim, w moim tak.
Może dla odmiany odpowiesz na moje pytanie:
Zima, -5*C. Zbudujemy dwie identyczne komory w tym samym miejscu, zastosujemy elementy tych samych producentów choć mogą być różne typy. Sprężarki dokładnie te same. Ja buduję po swojemu i układ będzie pracował na skraplaniu powiedzmy +10*C, a Twój na skraplaniu +40*C.
Zakładamy, że obydwa układy działają prawidłowo, dobre, stałe przegrzanie.
Który układ będzie miał większą wydajność?
Który układ pobierze mnej prądu w ciągu powiedzmy jednego dnia?
Wystarczy zastosować EZR i większy zbiornik ciekłego czynnika, dobrać trochę inaczej rurociągi, zastosować systemy zabezpieczające prawidłowy obieg freonu, dobrać odpowiednie sterowanie i gwarantuję Ci, że nawet jak pres się uszkodzi to wszystko będzie działać a klient się spyta, jak to możliwe, że wentylator napierdziela cały czas a prądu agregat zużył mniej... no chyba że różnica ciśnień będzie tak mała, że zaczną płytki skakać w tłokówce...
To tylko kwestia budowy systemu, ja mówię cały czas, że można zbudować coś co będzie pracować na "nietypowych" parametrach a Ty mi odpowiadasz, że nie mam racji bo jak zrobię to samo na działającym urządzeniu to nie będzie działać... ok, nie będzie w twoim, w moim tak.
Może dla odmiany odpowiesz na moje pytanie:
Zima, -5*C. Zbudujemy dwie identyczne komory w tym samym miejscu, zastosujemy elementy tych samych producentów choć mogą być różne typy. Sprężarki dokładnie te same. Ja buduję po swojemu i układ będzie pracował na skraplaniu powiedzmy +10*C, a Twój na skraplaniu +40*C.
Zakładamy, że obydwa układy działają prawidłowo, dobre, stałe przegrzanie.
Który układ będzie miał większą wydajność?
Który układ pobierze mnej prądu w ciągu powiedzmy jednego dnia?
.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY