Klimajster napisał(a):Do klimatolog: może źle to napisałem. Chodziło mi o przewymiarowanie mocy jednostki, a co za tym idzie jeśli moc ma być 3,5 KW ( średnice 1/4 3/8 ) to dam np 4,2 KW licząc spadek mocy na odcinku to rury dla 4,2 KW będziemy już mieli 1/4 i 1/2 - niby nie dużo ale przewody kominowe cieniutkie:/ Wiadomo jak trzeba to trzeba, a temat założyłem, żeby wiedzieć ile przewymiarować jednostki. Dziękuję Shitashii za dokumentację. Jak widać różnie producenci podają. Ciekawy jestem gdzie leży prawda. Nasuwa mi się pytanie nie związane z tematem spadku mocy. W instrukcji daikina, którą wrzuciłeś syfon zalecają przy różnicy wysokości 15m jedn. wew nad zew. Nic nie piszą o odwrotnej sytuacji. Była już burzliwa dyskusja na ten temat kiedyś na forum. Ja przygotowuję się na kucie przewodów kominowych na piętrach, żeby wykonać syfony. Może nie potrzebnie?Syfon tzn pułapka olejowa służy do sprawnego powrotu oleju do sprężarki i jest zalecana w sytuacji gdy agregat jest wyżej od jednostki w.w. bardziej od grubości rur potrzeba dodać czynnika chłodniczego no i nie wiem jaki rodzaj klimy chcesz zastosować ? ON/OF inwerter multi ?moim zdaniem najlepiej nadawałby się multi długość rurociągu jaką podajesz nie jest jeszcze duża
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Długość instalacji a moc
14 Odpowiedzi, 21802 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY