Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Długość instalacji a moc

14 Odpowiedzi, 21802 Wyświetleń

frost-ch

2013-04-04, 18:56:53
Zaawansowany użytkownik
Klimajster napisał(a):Do klimatolog: może źle to napisałem. Chodziło mi o przewymiarowanie mocy jednostki, a co za tym idzie jeśli moc ma być 3,5 KW ( średnice 1/4 3/8 ) to dam np 4,2 KW licząc spadek mocy na odcinku to rury dla 4,2 KW będziemy już mieli 1/4 i 1/2 - niby nie dużo ale przewody kominowe cieniutkie:/ Wiadomo jak trzeba to trzeba, a temat założyłem, żeby wiedzieć ile przewymiarować jednostki. Dziękuję Shitashii za dokumentację. Jak widać różnie producenci podają. Ciekawy jestem gdzie leży prawda. Nasuwa mi się pytanie nie związane z tematem spadku mocy. W instrukcji daikina, którą wrzuciłeś syfon zalecają przy różnicy wysokości 15m jedn. wew nad zew. Nic nie piszą o odwrotnej sytuacji. Była już burzliwa dyskusja na ten temat kiedyś na forum. Ja przygotowuję się na kucie przewodów kominowych na piętrach, żeby wykonać syfony. Może nie potrzebnie?
Syfon tzn pułapka olejowa służy do sprawnego powrotu oleju do sprężarki i jest zalecana w sytuacji gdy agregat jest wyżej od jednostki w.w. bardziej od grubości rur potrzeba dodać czynnika chłodniczego no i nie wiem jaki rodzaj klimy chcesz zastosować ? ON/OF inwerter multi ?moim zdaniem najlepiej nadawałby się multi długość rurociągu jaką podajesz nie jest jeszcze duża
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa