Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dlaczego w instalacji wg projektu ma być w zimie- zimno

19 Odpowiedzi, 15821 Wyświetleń

rychard

2013-04-14, 19:51:07
Nowy użytkownik
Po raz pierwszy przy tak dziwnych nastawach zaczynam odczuwać na własnym ciele i współpracowników na czym polega temperatura odczuwalna.

Jak zacznie schładzać to w pomieszczeniu gdzie jest temp 24 st i jest bardzo zimno(odczuwalna jest poniżej 18).
W innym pomieszczeniu gdzie jest uszkodzony wentylator i klimakonwektor nie pracuje jest tam 24 st ale odczuwalna jest 30st.C.

Są pomieszczenia, w których rozbierają się ludzie i tam temp pomieszczenia podają, że obliczeniowa powinna wynosić 24 st.

Wydaje mi się, że w pomieszczeniu o podawanej temp obliczeniowej 24 st C powinno być cieplej niż w pomieszczeniu gdzie jest temp 24 lecz odczuwalna jako 18.

Przy podawanej temp obliczeniowej pomieszczenia, temperatura pomieszczenia powinna być tak obliczona i dobrana aby nie dochodziło do odczuwania niższej o kilkanaście stopni temperatury niż jest w pomieszczeniu.

Przy podawaniu temperatury obliczeniowej brano po uwagę w czasie obliczeń temperaturę przegród i nie powinno być zimno.

Brałem pod uwagę zapisy w dz.ust .nr 75 po 690, w której jest tabela z temperaturami obliczeniowymi.

Koledzy, mam rację, czy błądzę?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa