R90 napisał(a):Generalnie są różne temp, obliczeniowe na lato i zimę. Trochę mylisz pojęcia jeśli chodzi o temperatury oraz zyski/straty ciepła. Jakim cudem masz przy braku wymuszenia ruchu powietrza przez wentylator, temp. powietrza 24 i odczuwalna 30? Nie ma czegoś takiego. jest 20 stopni z drobną odchyłka, a w
Niestety w jednym z pomieszczeń biurowych nie działa wentylator i czekamy na serwis.W tym pomieszczeniu temperatura mierzona wzorowanym termometrem czasami wynosiło 24stopni i odczuwało się, że jest za gorąco
W innym gabinecie gdzie działa klimakonwektor i personel ma możliwość nastawy na 24 st(chłód załącza się przy 23 st C) odczuwało się zimno i personelowi jak mówili "dłonie kostniały"
Czyli taka sama temperatura pomieszczeń ale odczuwalna temperatura w każdym pomieszczeniu jest inna.
Początkowo zgłupiałem temperatura w dwóch pomieszczeniach taka sama ale jednak inna.
Przekonały mnie o tym młode osoby z personelu, które nie miały kłopotu z krążeniem i jak dotknęły swoją dłonią mojej to tak jakby prze kilkanaście minut trzymały je w lodówce.
Poprzednio obsługiwałem budynek z pompami ciepła i nie było większych problemów teraz przeklinam klimakonwektory starowane bms-em i oszczędności, które wprowadzono chyba przez pomyłkę bo logiczne to nie jest.
Gdybyśmy płacili za chłód zażądalibyśmy od administratora natychmiastowego odcięcia chłodu, lecz za chłód nie płacimy bo mamy wliczone w koszty najmu.
Jak już wspomniałem wcześniej w jednym gabinecie został zakręcony zawór chłodu i dopiero było ciepło.
W nowo wybudowanym obiekcie po raz pierwszy spotkałem się z temperaturą odczuwalną, która nie spełnia wymagań komfortu cieplnego.
W innym budynku, który obsługuję też są fancoile lecz nie jest sterowane z BMS-a i tam nie ma problemu, ogólnie jest ciepło.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY