Vlad24 napisał(a):nic nie możesz sprawdzić bez narzędzi i wiedzy
ale jak chcesz za 5 zł naprawić klimę, to wykreć min zaworek na przewodzie ssącym podłącz wężykiem do butli z propan/butanem i napełniaj na przacujacęj klimie, aż ci zacznie chłodzić, lub w wzierniku jak go masz na osuszaczu przestanie bąbelkować.
Tym sposobem, będziesz miał klimę za 5 zł
lepszym miernikiem napełnienia będzie pomiar temperatury rurki ssącej - grubszej powracającej z parownika. Jak jej temperatura zacznie spadać do 12-10C, to bedzie oznaczać koniec napełniania.
Ciekawe kiedy skasują ten post
Chyba się nie rozumiemy. Ja nie chce jej napełniąć (na razie nie wiem czy jest nabita czy nie).
Chce sprawdzić wszystko co mogę "garażowym sposobem" a finalnie podjadę do warsztatu specjalizującego się w nabijaniu klimatyzacji i jeśli okaże się, że jest pusta to ją nabije.
Chciałbym zweryfikowąć: czy np. sprężarka jest ok, czy jakieś czujniki są ok - czyli wszystko po drodze. Tak jak napisałem wyżej wiem, że bezpieczniki są ok sygnał przekazują na kostkę do czujnika gdzie włącza się wiatrak chłodnicy + wiatrak klimy.
Gazu nie bede kupowal i napełniał we własnym zakresie! bez przesady chcę się po prostu pobawić w mechanika i zdiagnozować tylko i wyłącznie to co mogę.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY