george07 napisał(a):Co znaczy kierunek przepływu przez skraplacz? " mleko "może wskazywać na brak czynnika ale proponuje zacząć od skraplacza to znaczy od jego czystości obmiecenie zmiotką nie wystarczy trzeba wydmuchać sprężonym powietrzem około 10bar wentylatory pracują prawidłowo , tylko nie rozumiem :zamarza zawór, wziernik jaki zawór i gdzie zamontowany jest wziernik? jeżeli za filtrem to może filtr jest zapchany? trochę chaotyczne jest to tłumaczenie i nie bardzo wiem o co dokładnie chodzi podaj więcej szczegółów to może ci pomogę wszak maszyna NRD to dość proste urządzeniefrost-ch napisał(a):Maszyna NRD skraplacz powietrzny przede wszystkim porządnie wyczyścić skraplacz potem wymienić filtr odwadniacz i zawór rozprężny jeżeli jest jeszcze oryginał niektóre wersje miały zawór ze stałą regulacją no i nie wiadomo kto jak i dlaczego uzupełniał freon . Miałem przypadek że padł zawór a" majster "dokotłował 5 kg R 22
dobite było ok 0,6 kg, ponieważ we wzierniku pojawiało się powietrze i niby pomiar ciśnienia wykazał zaniżoną wartość. Poza tym wchodzi tam 1,5 kg r12, ale gość co dobijał mówił że setka czy dwie więcej nie zaszkodzi bo ma duży zbiornik. Mnie bardziej niepokoi to mleko we wzierniku i kierunek przepływu przez skraplacz.
I jeśli ktoś wie : jaki wstawić termostat zamiast oryginalnego żeby nie przerabiać nic tylko podłączyć, i zostawić sterowanie oryginalne
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY