Mam kilka pytań!
Jeżeli dobrze rozumiem, to układ został przynajmniej częściowo zdemontowany. Sprężarka "na pokładzie"
Jak mam rozumieć "przedmuchałem układ" ?
Przypuszczam, że sprzedający dobrze wiedział, że klima nie działa. Zastanawia mnie obecność opiłków, co może sugerować, że wcześniej zatarta była sprężarka i niezbyt dokładnie wypłukano układ.
MOIM SKROMNYM ZDANIEM. Jeżeli zamierzasz doprowadzić klimę do "porządku" to możesz ocenić, czy stosowany u mnie algorytm bedzie przydatny:
tj.
- pewność, że sprężarka jest "czysta"
- pewność, że układ jest czysty (płukanie układu)
- nowy osuszacz,
- kontrola zaworu rozprężnego lub jego wymiana,
- zalanie sprężarki 75% ilości oleju zalecanego dla NIEJ
- montaż ukłądu w całość,
- kontrola szczelności (próżnia, a następnie azot 15-16 bar na 24 godz.)
- jeżeli OK!, to:
- próżnia, po czym pozostałe 25% oleju dozownikiem
- CZYNNIK zgodnie zaleceniami ilościowymi dla układu - moim zdaniem 750 gram (mogę się mylić, bo nie wiem nic więcej poza marką, modelem i datą produkcji)
Niestety co do uszczelek nie mam wiedzy. W takich przypadkach zdaję się na wiedzę warsztatu, któtry dla mnie regeneruje sprężarki.
Jeżeli dobrze rozumiem, to układ został przynajmniej częściowo zdemontowany. Sprężarka "na pokładzie"
Jak mam rozumieć "przedmuchałem układ" ?
Przypuszczam, że sprzedający dobrze wiedział, że klima nie działa. Zastanawia mnie obecność opiłków, co może sugerować, że wcześniej zatarta była sprężarka i niezbyt dokładnie wypłukano układ.
MOIM SKROMNYM ZDANIEM. Jeżeli zamierzasz doprowadzić klimę do "porządku" to możesz ocenić, czy stosowany u mnie algorytm bedzie przydatny:
tj.
- pewność, że sprężarka jest "czysta"
- pewność, że układ jest czysty (płukanie układu)
- nowy osuszacz,
- kontrola zaworu rozprężnego lub jego wymiana,
- zalanie sprężarki 75% ilości oleju zalecanego dla NIEJ
- montaż ukłądu w całość,
- kontrola szczelności (próżnia, a następnie azot 15-16 bar na 24 godz.)
- jeżeli OK!, to:
- próżnia, po czym pozostałe 25% oleju dozownikiem
- CZYNNIK zgodnie zaleceniami ilościowymi dla układu - moim zdaniem 750 gram (mogę się mylić, bo nie wiem nic więcej poza marką, modelem i datą produkcji)
Niestety co do uszczelek nie mam wiedzy. W takich przypadkach zdaję się na wiedzę warsztatu, któtry dla mnie regeneruje sprężarki.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY