OK, przemyślałem sprawę i chyba źle przedtem rozumiałem działanie klimatyzatora (jestem laikiem). Sądziłem, że czynnik po schłodzeniu płynie cienką rurką do jednostki wewnętrznej , gdzie pobiera ciepło od powietrza i wraca grubą rurką do agregatu. Dlatego wydawało mi się, że cienka rurka powinna być zimniejsza od grubej. Jednak teraz rozumiem to tak, że czynnik po sprężeniu płynie przez wymiennik ciepła w jednostce zewnętrznej, gdzie zostaje ochłodzony i pod ciśnieniem się skrapla. Skroplony i oziębiony do temperatury otoczenia czynnik następnie płynie przez cienką rurkę (pewnie w stanie częściowo ciekłym - stąd nazwa "rurka cieczowa") do jednostki wewnętrznej, dopiero w niej zostaje rozprężony i ulega ochłodzeniu, przy czym pobiera ciepło z pomieszczenia. Następnie ten zimny czynnik w stanie gazowym wraca grubą rurką do jednostki zewnętrznej, gdzie zostaje sprężony i cykl się zamyka. Szron na cienkiej rurce pojawi się wtedy, gdy czynnika jest mało i zostaje on rozprężony już na wylocie z jednostki zewnętrznej. Dobrze mówię?
"Na logikę" w jednostce inwerterowej jeśli ustawi się silne chłodzenie to pracuje ona na pełnych obrotach, jak on/off. Czyli wystarczy ustawić chłodzenie na minimalną temperaturę, otworzyć okna, żeby klima szła "na pełny gwizdek" i wykonać ten sam pomiar. Czy dobrze mówię?
JGX napisał(a):Vlad24 napisał(a):Jak jest to on/offa jeśli to inwerter? Czy można tego dokonać tylko przy pomocy specjalistycznych (drogich) urządzeń według opisu Stefana (gdzieś tutaj) czy również jest jakiś prostszy sposób?
Zmierz temperaturę rury ssącej - grubszej np po 15 min pracy klimatyzacji na najwyższych obrotach wentylatora
Jak będzie od 6C do 10C, to można uznać, że jest ok. Jak grubo ponad 10C, to dalej masz nieszczelność.
pozdrawiam
"Na logikę" w jednostce inwerterowej jeśli ustawi się silne chłodzenie to pracuje ona na pełnych obrotach, jak on/off. Czyli wystarczy ustawić chłodzenie na minimalną temperaturę, otworzyć okna, żeby klima szła "na pełny gwizdek" i wykonać ten sam pomiar. Czy dobrze mówię?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY