Mechanik wymontował separator. Okazało się, że nakrętki były najprawdopodobniej dodatkowo zabezpieczone klejem. Nie był w stanie ich odkręcić. Musiał ciąć rurki. Na zdjęciu naniosłem wymiary bańki i miedzianych rurek.
Okazało się, że w Polsce nie znajdziemy bańki (separatora) o takich lub podobnych wymiarach. Zacząłem grzebać w Necie i o dziwo znalazłem identyczną tu: http://www.ebay.com/itm/REFRIGERATION-RE...0669858353
Okazało się, że separator jest made in USA i tylko tam jest dostępny w oryginale.
Separator cieczy - ang. suction-accumulator (akumulator ssący)
Swoją drogą na e-bay jest duży wybór tego typu separatorów (ale największy na chińskich stronach).
Na chwilę obecną stanęło na tym, że wstawimy wyższy separator (ok 25cm), nie mamy czasu na to by sprowadzać urządzenie ze USA (na szczęście jest jeszcze trochę miejsca pod podwoziem).
Swoją drogą autoryzowany dealer Kerstnera w Polsce nieźle przycina na tym sprzęcie - oficjalna cena ok. 1000 zł.
Poniżej zamieszczam zdjęcia. Może w przyszłości ktoś będzie miał podobny problem.
Może moje doświadczenia mu pomogą.
Po naprawie napiszę z jakim efektem działa nowy separator.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-12, 17:50:17 przez Tomekw.)
Okazało się, że w Polsce nie znajdziemy bańki (separatora) o takich lub podobnych wymiarach. Zacząłem grzebać w Necie i o dziwo znalazłem identyczną tu: http://www.ebay.com/itm/REFRIGERATION-RE...0669858353
Okazało się, że separator jest made in USA i tylko tam jest dostępny w oryginale.
Separator cieczy - ang. suction-accumulator (akumulator ssący)
Swoją drogą na e-bay jest duży wybór tego typu separatorów (ale największy na chińskich stronach).
Na chwilę obecną stanęło na tym, że wstawimy wyższy separator (ok 25cm), nie mamy czasu na to by sprowadzać urządzenie ze USA (na szczęście jest jeszcze trochę miejsca pod podwoziem).
Swoją drogą autoryzowany dealer Kerstnera w Polsce nieźle przycina na tym sprzęcie - oficjalna cena ok. 1000 zł.
Poniżej zamieszczam zdjęcia. Może w przyszłości ktoś będzie miał podobny problem.
Może moje doświadczenia mu pomogą.
Po naprawie napiszę z jakim efektem działa nowy separator.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY