Witam. Jestem nowy na forum. Pracuje w firmie zajmujacej sie montazem i serwisem urzadzen klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, ale montuje i serwisuje rowniez na wlasna reke. Kilka razy zdarzylo mi montowac chlodnie ( podlaczenie agregatu, parownika, sterownika ). Chcialbym sie dowiedzic jak sie wylicza zapotrzebowanie na moc chlodnicza dla chlodni. Kilka razy juz mi sie trafila fucha z chlodnia, ale nie wiedzialem jaki sprzet dobrac i musialem odmowic, nie chcialem wciskac komus byle czego. Wiem jakie dane sa potrzebne :kubatura pomieszczenia, skuteczność, rodzaj, izolacji, rodzaj podłoża - podłogi, zamontowane drzwi mroźnicze, chłodnicze, rodzaj przechowywanego materiału (owoce, warzywa, nabiał, mięso, rośliny, próbki itp.), pożądana temperatura składowanego materiału, wielkość dobowego załadunku, częstotliwość załadunku, ale co z tymi danymi dalej zrobic? Jest moze jakis formulaz lub strona internetowa do wyliczania zapotrzebowania jak dla klimatyzacji? Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Dobor agregatu i parownika do chlodni.
12 Odpowiedzi, 17072 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY