barbie napisał(a):czynnik R407C jest mieszaniną-nie należy go uzupełniać .stary trzeba oddać do utylizacji ,układ napełnić na wagę nowyn czynnikiem .domowy sposób to waga ,manometry ,amperomierz ,miernik częstotliwości i termometr .przy sposobie profesjonalnym dochodzi analizator gazów .Słyszałem, że R407C nie należy uzupełniać, ale teraz już jest "po ptokach" - przyszli serwisanci, uzupełnili i nie bardzo chcę teraz dodatkowo płacić za wymianę, skoro już raz zapłaciłem za usługę.
Moje pytanie wzięło się po prostu stad, że miałem wrażenie, że już po tej ich wizycie środek znowu częściowo uciekł i chciałem się zorientować, jak domowym sposobem określić, czy jest go dosyć, czy za mało.
Jednak zainteresowała mnie ta odpowiedź. Co prawda według mnie nie jest to domowy sposób (np. mało kto ma dostęp do odpowiednich manometrów, do tego raczej trzeba wynająć specjalistyczną firmę), ale ciekawi mnie, o co chodzi z tym miernikiem częstotliwości? Waga - chyba chodzi o to, żeby określić, ile środka weszło. Termometr i manometr - pewnie po to, żeby sprawdzić przegrzanie (nie wiem dokładnie co to jest, ale słyszałem o takim pomiarze). Amperomierz - nie bardzo rozumiem cel jego stosowania. Może chodzi o pomiar obciążenia kompresora? Ale czy do tego nie byłby lepszy watomierz? Natomiast zupełnie nie rozumiem, po co do tego częstościomierz?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY