Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ocena efektywności energetycznej w systemach klimatyzacji

74 Odpowiedzi, 69417 Wyświetleń

awax

2013-10-06, 13:53:39
Top użytkownik
Haurox91 napisał(a):Wszystko ładnie pięknie ale czy to nie nasi klienci (własciciele tych urządzen) zglaszaja nam chec wykonania tej oceny ?, a założę sie ze wiekszosc z nich albo nie ma pojecia o nowej ustawie lub ma przysłowiowego "węża w kieszeni". Jesli sie myle prosze mnie poprawic.

Oczywiście,że to nasi Klienci zlecają takie audyty.Faktem również jest,że często nie wiedzą o takim obowiązku.
Myślę,że włąśnie dlatego warto naszym Klientom składać oferty wykonania tej oceny informując jednocześnie o takim obowiązku.
Składając ofertę trzeba jednak potrafić to wykonać prawidłowo i tu chyba tkwi problem.
Obecnie często spotykam różne "uproszczone" oceny,które w przypadku kontroli przez Nadzór Budowlany zostaną zakwestionowane.
Ocena efektywności energetycznej URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH w systemie klimatyzacji MUSI być oparta na pomiarze rzeczywistej wydajności sprężarki i właśnie po to jest taki wymóg aby ocenić stopień jej zużycia.
Spotkałem nawet opublikowaną w internecie ocenę gdzie obliczenia są przy użyciu błędnego wzoru na moc silnika i o dziwo COP wyszło super.
No ale na forum niewiele osób tym się interesuje,niestety,chociaż na szkolenie w tym temacie 25-26.10 pozostały już tylko 4 miejsca na 15.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa