Haurox91 napisał(a):Wszystko ładnie pięknie ale czy to nie nasi klienci (własciciele tych urządzen) zglaszaja nam chec wykonania tej oceny ?, a założę sie ze wiekszosc z nich albo nie ma pojecia o nowej ustawie lub ma przysłowiowego "węża w kieszeni". Jesli sie myle prosze mnie poprawic.
Oczywiście,że to nasi Klienci zlecają takie audyty.Faktem również jest,że często nie wiedzą o takim obowiązku.
Myślę,że włąśnie dlatego warto naszym Klientom składać oferty wykonania tej oceny informując jednocześnie o takim obowiązku.
Składając ofertę trzeba jednak potrafić to wykonać prawidłowo i tu chyba tkwi problem.
Obecnie często spotykam różne "uproszczone" oceny,które w przypadku kontroli przez Nadzór Budowlany zostaną zakwestionowane.
Ocena efektywności energetycznej URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH w systemie klimatyzacji MUSI być oparta na pomiarze rzeczywistej wydajności sprężarki i właśnie po to jest taki wymóg aby ocenić stopień jej zużycia.
Spotkałem nawet opublikowaną w internecie ocenę gdzie obliczenia są przy użyciu błędnego wzoru na moc silnika i o dziwo COP wyszło super.
No ale na forum niewiele osób tym się interesuje,niestety,chociaż na szkolenie w tym temacie 25-26.10 pozostały już tylko 4 miejsca na 15.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY