Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybuch sprężarki klimatyzacji.

62 Odpowiedzi, 75629 Wyświetleń

imnothep

2013-11-19, 17:06:02
Nowy użytkownik
Moim bardzo skromnym zdaniem doszło do zatoru na wysokiej stronie układu, stawiam na całkowicie zablokowany osuszacz lub zawór rozprężny. Po pierwsze R134 nigdy nie był zamiennikiem R12 , a jedynie jego następcą i oba te gazy są zupełnie sobie obce. To tak samo jak zastąpić R134a tym nowym szajsem HFO1234yf ..... inna bajka inne ciśnienia inna substancja. Kiedy u mnie pojawia się typ z R12 , robię płukanie układu , wymieniam olej MINERALNY na SYNTETYCZNY na którym pracuje R134a , obowiązkowo nowy osuszacz i o ile to możliwe zawór rozprężny na 134a. Jeżeli autor wątku był u magików którzy wpuścili żywcem R134a w miejsce R12 to zapchanie układu następuje bardzo szybko. Olej mineralny waży się w kontakcie z syntetykiem... dziwię się tylko jak takie cudaki podpięły swoją maszynkę do portów na R12 (gwinty) , chyba że układu już raz przystosowano do R134a , a winnym całego łubudu był walnięty wentylator skraplacza i wzrost ciśnienia na stronie sprężarka-skraplacz prowadzące go wywalenia najsłabszego z elementów. Mogę sobie gdybać bo nie widziałem tego pojazdu.

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa