Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiennik płytowy glikol-woda

4 Odpowiedzi, 6109 Wyświetleń

bxz

2013-11-21, 18:09:27
Zaawansowany użytkownik
Gdzie znajduje się drugi wymiennik ten woda glikol? jeśli jest na zewnątrz to IMO to błąd... po to jest glikol żeby nie zamarzło... a że po zewnątrz będzie izolacja i obróbka w blasze nawet to i tak bym wyrzucił ten -wymiennik do środka budynku - to musowo, a pompę i cały rozdzielacz w pomieszczenie techniczne - jak jest taka opcja, bo to wydłuża życie pomp i ułatwia obsługę serwisową ... ale tak bym to zrobił ja i może nie ma gdzie... każdy temat inny Wink ogólnie układ na WL przy centrali zewnętrznej to tylko glikol... przy czystej wodzie uszkodzi się izolacja, wyłączą maszynę na święta i jest kłopocik...
Ja też nie widziałem belek na glikolu... ale i nie widziałem belek na 7/12 (ale miałem styczność tylko z kilkoma układami) bez sensu pompować glikol przez belki jak wszystko w budynku: drogo i opory większe i pompa inna... tak samo bezpieczniej zamienić układ belek na wyższy parametr - brak problemu punktu rosy, jak i łatwiej o regulację wydajności przepływu... to lepsze rozwiązanie pod warunkiem że belki odpowiednio dobrane... a im wyższy parametr tym większe chłodnice, koszty zakupu większe, ale delta T mniejsza, prędkości powietrza mniejsze, co za tym idzie hałas... temat doboru i regulacji układów HVAC to temat rzeka... sam za cienki jestem by oceniać... od tego jest projektant i w uzgodnieniu z inwestorem (standard instalacji = koszt) podejmuje decyzje.
Proszę o wyrozumiałość za mętlik w wypowiedzi... 2h snu...
NO
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa