Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia truskawek

12 Odpowiedzi, 12754 Wyświetleń

Tommaso

2013-11-22, 22:34:25
Nowy użytkownik
Dzięki za szybką odp. Wiem, że taki spiralny byłby najlepszym rozwiązaniem ale tematem mojej pracy jest "Projekt komory chłodniczej do przechowywania truskawek
" dlatego nie zaprojektuje takiego tunelu ani nie umieszczę gotowego tunelu jakiegoś producenta. Jest to zapewne drogie rozwiązanie, ja chcę raczej podejść do tematu tak aby jego "realizacja" nie była oderwana od rzeczywistości (dla przeciętnego producenta truskawek).

" Aby usprawnić schładzanie truskawek, zbudowano prosty tunel z wymuszonym obiegiem powietrza. W tunelu można jednorazowo umieścić prawie tonę owoców i w ciągu niecałej godziny schłodzić je z około 25°C do mniej więcej 4°C. Szybko schłodzone owoce zachowują wysoką jakość prawie przez tydzień, dzięki temu znajdują odbiorców wśród eksporterów. Wcześniej próbowano schładzania truskawek przez wstawianie ich do chłodni, nie przynosiło to jednak zamierzonego efektu, większy był wtedy również pobór energii."
- jest to fragment artykułu jednego z czasopism ogrodniczych. Chcę zrobić podobnie, czyli wentylatory parowaczy na suficie kierują strumień powietrza na palety z truskawkami i w ciągu godziny mają je schłodzić do jakichś 4 stopni. 2m/s to v za wentylatorem chłodnicy, przyjąłem taką bo powyżej jest duży ubytek wody. Czyli temp. powietrza dajmy na to 1st. iem, że nie podałem żadnych danych, wszystkie zyski ciepła będę obliczał ale potrzebowałem się upewnić co do tej temp pow. wewnątrz komory bo bez niej nie policzę zysków od ścian.

Chyba przyjmę sobie schłodzenie wstępne w tym tunelu do 10 a w chłodni końcową 4°C.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-22, 23:00:15 przez Tommaso.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa