Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaka odległość zaworu od chłodnicy?

35 Odpowiedzi, 33871 Wyświetleń

klimatolog

2014-02-09, 19:00:00
Top użytkownik
Nie wiem co to fałszywe zyski ciepła, jak napisałem wyżej, ciepła dostarczamy do odcinka w którym przepływ jest dwufazowy, nie wpływa to na temperaturę cieczy a na jej ilośc w taki sposób jak napisałem wyżej.Szkoda że nie wiesz.Mi cały czas chodzi o zyski ciepła pomiędzy zaworem i także elektronicznym co niema żadnego znaczenia.Jak piszesz nie ma różnicy jaki to odcinek 12-sto metrowy czy 6-ścio metrowy.Twoje obliczenia są prawie identyczne.około 1 procent zakładając nawet ciąg tego odcinka który biegnie przez kotłownie.Fałszywe zyski ciepła zawsze powodują nieprawidłową pracę elementu ekspansującego w układzie chłodniczym.Jak napisałem wyżej są tym bardziej zauważalne jeśli chłodnica coraz mniejsza a odcinek pomiędzy zaworem a chłodnicą coraz dłuższy.W pewnym momencie dochodzimy do wniosku.Faktycznie jakie przegrzanie mierzymy?I nie pindol że elektroniczny zawór rozprężny będzie prawidłowo pracował jeśli zostanie zamontowany 12-METRÓW przed chłodnicą.On już sam w sobie niepotrzebnie się otwiera aby zaspokoić wg.Twoich obliczeń fałszywych zysków ciepła.To podobnie gdybyś czujnik temperatury elektronicznego zaworu wpiął 12-metrów za chłodnicą.Dlaczego tego rozwiązania nie stosujemy?choć dostępność dla serwisu była by ułatwiona?Mierzyłeś przegrzanie na odcinku 12-stu metrów za zaworem i w miejscu przed wejściem do chłodnicy już odparowującego czynnika chłodniczego?Chyba że jesteś zdania że istnieje izolacja doskonała to nie musiałeś.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-09, 19:38:50 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa