wit napisał(a):cóż -jak dla mnie słowo magister coś oznacza. i pisząc badawczą -doświadczalną prace pomiarową trzeba pomiary robić rzetelnie -wiec także opomiarować obiekt badań.
przepływomierze nie są bardzo drogie -używane są przemysłowo często właśnie przy kaskadzie PC -żeby określić zysk darmowego ciepła -choćby jako wymagane do programów dofinansowania.
to zwykle "urządzenia przemysłowe" "mierniki przemysłowe" -nie są super dokładne -jednak dokładność pomiaru jest większa niż wszelkich pomiarów pośrednich. no i można mieć pomiary w dłuższym czasie -jakąś sumę energii cieplnej -w niektórych nawet możliwość zapisu parametrów co kilkanaście minut.
a politechnika dająca temat doświadczalny -raczej może wyłożyć kilka tys na sprzęt. raczej nawet ma taki sprzęt .
Student -natomiast nie musi robić magisterki... kiedyś tytuł coś znaczył -i trzeba było się natrudzić aby go zdobyć -także wykazać samodzielnością. Czasem dokupić z własnej kieszeni część wyposażenia... albo i nie dokupić. w końcu nie każdy musi być magistrem. A można też robić pracę teoretyczna -robiąc badawczą -badania powinny być rzetelne i coś wnosić. przynajmniej kiedyś tak było.
ja badałem konwekcyjną wymianę ciepła -stanowisko w sensie przyrządy pomiarowe dostałem w 70% gotowe -któraś z kolei praca dyplomowa - badania porównawcze różnych układów .
sam musiałem wykonać układ badany, lutować termopary, nawijać grzałki -zdobyć część materiałów itp.
no i stanowisko do równowagi dochodziło około 6 godzin -jak ktoś otworzył drzwi do pomieszczenia lub włączył windę w budynku -to cały dzień pomiarów szlag trafiał.
dopiero jak "postawiłem flaszkę i dogadałem się " z technikami -i winda w trakcie moich pomiarów "miała awarię... " (rozłączone zasilanie) to badania zaczęły postępować...
student -musi się miedzy innymi nauczyć rozwiązywać problemy -nauczyć robić coś samodzielnie -a praca po studiach to także logistyka i organizacja -to decyzje fachowe i organizowanie pracy sobie i innym... studia -to nauka myślenia i korzystania ze źródeł.
kiedyś tak to pojmowano -dziś ... parę lat temu pracowałem na serwisie z inżynierem chłodnictwa w trakcie magisterki (robił praktykę po 4 roku ) -nie odróżniał stycznika od presostatu i sprężarki hermetycznej od zbiornika cieczy ...
Lubię to
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY