Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dziwne objawy VRF Fujitsu

11 Odpowiedzi, 10788 Wyświetleń

jacob

2014-03-04, 18:14:55
Nowy użytkownik
Witam. Mam pytanie odnośnie systemu VRF Fujitsu model AOY-90MPAMF, a mianowicie: w systemie została wymieniona jedna z trzech zainstalowanych sprężarek (była uszkodzona prawdopodobnie "mechanicznie"). Niestety ze względów oszczędnościowych, czynnik został ten sam... Wiem wiem powinien być wymieniony ale niestety inwestor nie zgodził się na to. Czynnik, który został odzyskany z jednostki to ok 13 kg i został użyty raz jeszcze. Jest to r 407C. System pracuje, niestety temperatury sprężarek to ok 130*C i zostają odłączone. Na systemie nadzorującym widać temperatury. Temperatura na parowniku przy "wywiewie" to ok 20-23*C i wysokie ciśnienie ok 27bar sprężanie i 5bar ssanie. Zaszło podejrzenie, że układ może być przeładowany. Zostało upuszczone trochę czynnika "po cieczy", ciśnienie zmalało do ok 18bar sprężanie i 3 bary ssanie. Niestety temperatury sprężarek dalej "alarmują" i zostają zatrzymane z powodu przekroczenia temperatur. Teraz pytanie: czy może to być wina czynnika. że sprężarki się przegrzewają? Czy te wysokie ciśnienia mogły być z powodu "przeładowania"? Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję:-)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa