Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mała chłodnia na borówkę amerykańską

8 Odpowiedzi, 15366 Wyświetleń

Sochar

2014-05-03, 09:50:15
Nowy użytkownik
Witam ponownie,

dziękuję Wam za pomoc i odpowiedzi.

Tak jak to opisałeś Wit, myślę że ma to sens. I tak patrząc po moim braku doświadczenia w tej kwestii, nagle zauważam te wszystkie istotne czynniki.

Sytuacja wyglądać będzie następująco:

Zbiory zaczynać będziemy koło godziny 8:00 kiedy temperatura owoców jest jeszcze względnie optymalna: ok 15'C

Pierwszy załadunek godzina
11:00
temp zew. 24'C
temp owocu 16'C
ilość 150 kg

Drugi załadunek
14:00
temp zew 26'C
temp owocu 20'C
ilość 150 kg

Trzeci załadunek
16:00
temp zew 24'C
temp owocu 24'C
ilość 150kg

Czwarty załadunek
18:00
temp zew 19'C
temp owocu 22'C
ilość 150kg

Kontener będzie stał w cieniu podobnie jak i owoce przed załadunkiem.

Rozładunek do transportu będzie się odbywał koło godziny 2 w nocy do wyjazdu na giełdę i hurtowni.

To wszystko jest umowne, bo ja też nie ukrywam że przygodę z plantacją z dużą powierzchnią nasadzeniową w zasadzie dopiero zaczynam i dla nas jest to pewnego rodzaju zagadka na wielu płaszczyznach - wielkość plonu jest niewiadomą ze względu na młody wiek roślin które dopiero za dwa-trzy lata ustabilizują swój plon który na chwilę obecną cały czas wzrasta...

Tak jak napisałem, dla mnie temat jest o tyle niewygodny że z jednej strony może być tak, że będziemy mieli wysyp owoców i dziennie będzie 700-900kg, albo będzie 300-400kg i to wszystko sprzeda się jednego dnia bez potrzeby schładania.

Co do kontenera - zrobię zdjęcia dzisiaj po południu, ale jestem pewny tego że jest on w kiepskim stanie. W wielu miejscach się rozszczelnił więc pewnie będą ubytki. Trzeba by go łatać i naprawiać.

MariOo - porządną chłodnię stawiamy w 2016, wraz z przechowalnią i sortownią na 100T. Ale na chwilę obecną potrzebuję jakieś narzędzie tymczasowe które w przyszłym roku zmieści mi ok 20T.

Dzięki raz jeszcze
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-03, 09:57:49 przez Sochar.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa