Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki czynnik za R22 bez wymiany oleju

12 Odpowiedzi, 12160 Wyświetleń

TOMEK1

2014-04-26, 14:30:50
Użytkownik
Ja używam 422D, lub inna nazwa MO29.Jeśli to tylko możliwe przechodzę na tańsze i proekologiczne czynniki.
Do Szymonss"a , Pan .......log nie czyta ze zrozumieniem .W układach z R22 masz mineral oil i tu jest problem. .Jeśli chcesz użyć innego czynnika musisz zmienić olej na taki jaki jest mu przypisany, filltr odwadniacz zawór lub dobrać odpowiednią dyszę.Po jakimś czasie wymieniam olej (na ten sam)
Książka wydawnictwa 'Masta" Nowe czynniki chłodniczei ...... i publikacje w 'Chłodnictwo i klimatyzacja"
Nie polecam okazjonalnego zakupu R 22 ,to tak jakbyś kupował olej naoędowy od złodzieja .
Pytalem na innym poście o utratę właściwości chłodniczych R 404A,(min. ....loga)Teoria i praktyka. odpowiędź o serze i smalcu . To mi przypomina scenę jak do kolegi (z którym razem wspólpracujemy) (on spawanie stali K.O.my remonty) wysłałem chłopaka z drygiem do spawania .Właściciel się zgodził .a spawacz podczas spawania zakrywał ręką to co robi.Gość 55lat fachowiec,(muszę przyznać ) pokazał klasę.koledze firma się rozleciała chłopak pracuje w Norwegii jako spawacz ,monter na platformach. 55latek jest cieciem w Biedronce . tylko koledzy i szkolony pokazują mu jak chronić wiedzę.Fajny gest.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa