Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja a otwarte okno

1 Odpowiedzi, 2243 Wyświetleń

yaarek

2014-05-23, 05:27:43
Nowy użytkownik
Cześć.
Mam prośbę o wytłumaczenie pewnej kwestii.
Pracuję w starym biurowcu, duża sala, dużo komputerów i stara instalacja klimatyzacji. Na noc sala jest zamknięta, nie działają nawiewy ani klimatyzacja. Klimatyzacja włącza się rano ale jest zrobiona tak, że nawiewy są tylko w kilku miejscach i zanim schłodzi salę, to trochę czasu upływa.
Z rana, o 6 kiedy przychodzę do pracy, panuje tam straszna "duchota" w związku z czym ludzie siedzący przy oknach otwierają je, aby trochę przewietrzyć. Temperatura za oknem jest wtedy niższa niż w środku.

Jak wtedy zachowuje się klimatyzacja, kiedy przez okno wpada chłodniejsze powietrze?
Jak dla mnie, to klimatyzacja jest wtedy wspomagana przez otwarte okna, ale ludzie siedzący pod nawiewami twierdzą że im "bardziej wieje".
Nie mam niestety żadnego argumentu żeby i wytłumaczyć jak to działa. A może ja się mylę.
Proszę o jakiś mini wykład na ten temat Smile

Pozdrawiam.
Jarek.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa