Masz rację, wszystko to made in china, ale czy to LG, czy samsung, czy iny to kwestia szczęścia i przypadku ile podziała... Tak jest z każdym sprzętem elektronicznym a klimatyzator to teraz 80 % elektroniki
Najgorsze ze po tych 4-5 latach trzeba kupić nowy sprzęt i kolejne 3-4 tys idą w piach, myślę ze patrząc na Daikin, Toshiba mimo ze 2-3 razy droższe to nie ma gwarancji ze wytrzymają dłużej...
Blady
Ja tez robiłem rozeznanie przez 3-4 tygodnie, i kazda sroczka swój ogon chwali ( na czym najwiecej zarobi
)
Rożne były zdania fachowców, jedni chcieli montować 4, inni 1szt 5 kW, inni nawet wspominali o 2 kW
Ja nie chce zrobic w domu 18 stopni ale utrzymac znośną temp, w domu
Podstawa to dobra izolacją dachu ( i domu ) aczkolwiek i tak robiło się "piekiełko" w domu
Co do wydajności, myślalem o jednostkach 5 kW ale...
1. Generuje duzo hałasu
2. Bierze w 90 % duzo więcej energi niż jednostki 3,5 kW ( pewnie sprawa klasy energetycznej )
3. Nie wiem czy ktoś z Was się zagłebiał przy parametrach o wydajności wymiany powietrza, to właśnie LG ma stosunkowo największa wymiane powietrza na godzinę co moim zdaniem jest najbardziej potrzebnym parametrem a nie tylko moc.
Ostatnie dwa dni po 32 stopnie ( po tygodniu upałów - małopolska ) - po montażu schłodziło mi dom do 22-23 stopni ) bez klimatyzatora było już kilka stopni więcej w ciągu dnia ( miałem juz po 26 stopni i więcej )
Wziąłem jednostkę 3,5 kW na własną odpowiedzialność i jak narazie jest ok
A ustawiłem go na 23 stopnie i do tego najnizsze obroty - jest zamontowany na otwarte klatce schodowej, dmucha praktycznie wszedzie ,do tego dół wspieram zasysaniem zimnego powietrza i rozporowadzanie po wentylacji na dolne pomieszczenia
Wracajac do ilosci wymienianego powietrza ( porónywałem tego LG i mocniejsze Gree ( 5 kW )
Zobacz porównanie i sam oceń...
LG Prestige 3,5 kW
Tryb Snu m3/h 300
Niski m3/h 510
Średni m3/h 690
Wysoki m3/h 870
Gree 3,5 kW ma chyba max 600 - dopiero model 5,2 kW ma max ponad 850 - ale hałas przy tym nieprzeciętny
Wydaje mi sie ze to wazny parametr i ma znaczenie w szybkosci i jakosci
chłodzenia ?
dla porownania to samo dla Gree:
26, 31, 42 dB
A LG:
17, 25, 33, 39 dB
Zuzycie prądu:
LG ( 3,5 kw ) - niecałe 0,8 kW
Gree ( 5 kW ) - ponad 1,6 kW
Gdzie tu dwukrotnie większa wydajność ? Mocy pobiera 2x wiecej a przepływ powietrza nawet nizszy :/
Jedno się kłóci z drugim
Ps.
Na Daikinie mają jedne z największych marz a i taki "goły" najtanszy Daikin kosztuje i tak z 1,5 raza wiecej niz LG a do tego jego pobór mocy pozostawia wiele do życzenia...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-25, 08:02:22 przez onken.)
Najgorsze ze po tych 4-5 latach trzeba kupić nowy sprzęt i kolejne 3-4 tys idą w piach, myślę ze patrząc na Daikin, Toshiba mimo ze 2-3 razy droższe to nie ma gwarancji ze wytrzymają dłużej...
Blady
Ja tez robiłem rozeznanie przez 3-4 tygodnie, i kazda sroczka swój ogon chwali ( na czym najwiecej zarobi
)Rożne były zdania fachowców, jedni chcieli montować 4, inni 1szt 5 kW, inni nawet wspominali o 2 kW

Ja nie chce zrobic w domu 18 stopni ale utrzymac znośną temp, w domu

Podstawa to dobra izolacją dachu ( i domu ) aczkolwiek i tak robiło się "piekiełko" w domu
Co do wydajności, myślalem o jednostkach 5 kW ale...
1. Generuje duzo hałasu
2. Bierze w 90 % duzo więcej energi niż jednostki 3,5 kW ( pewnie sprawa klasy energetycznej )
3. Nie wiem czy ktoś z Was się zagłebiał przy parametrach o wydajności wymiany powietrza, to właśnie LG ma stosunkowo największa wymiane powietrza na godzinę co moim zdaniem jest najbardziej potrzebnym parametrem a nie tylko moc.
Ostatnie dwa dni po 32 stopnie ( po tygodniu upałów - małopolska ) - po montażu schłodziło mi dom do 22-23 stopni ) bez klimatyzatora było już kilka stopni więcej w ciągu dnia ( miałem juz po 26 stopni i więcej )
Wziąłem jednostkę 3,5 kW na własną odpowiedzialność i jak narazie jest ok
A ustawiłem go na 23 stopnie i do tego najnizsze obroty - jest zamontowany na otwarte klatce schodowej, dmucha praktycznie wszedzie ,do tego dół wspieram zasysaniem zimnego powietrza i rozporowadzanie po wentylacji na dolne pomieszczenia
Wracajac do ilosci wymienianego powietrza ( porónywałem tego LG i mocniejsze Gree ( 5 kW )
Zobacz porównanie i sam oceń...
LG Prestige 3,5 kW
Tryb Snu m3/h 300
Niski m3/h 510
Średni m3/h 690
Wysoki m3/h 870
Gree 3,5 kW ma chyba max 600 - dopiero model 5,2 kW ma max ponad 850 - ale hałas przy tym nieprzeciętny
Wydaje mi sie ze to wazny parametr i ma znaczenie w szybkosci i jakosci
chłodzenia ?
dla porownania to samo dla Gree:
26, 31, 42 dB
A LG:
17, 25, 33, 39 dB
Zuzycie prądu:
LG ( 3,5 kw ) - niecałe 0,8 kW
Gree ( 5 kW ) - ponad 1,6 kW
Gdzie tu dwukrotnie większa wydajność ? Mocy pobiera 2x wiecej a przepływ powietrza nawet nizszy :/
Jedno się kłóci z drugim
Ps.
Na Daikinie mają jedne z największych marz a i taki "goły" najtanszy Daikin kosztuje i tak z 1,5 raza wiecej niz LG a do tego jego pobór mocy pozostawia wiele do życzenia...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY